Torsdag 26 Maj
Stockholm

Strider mot IS pågår – nästan 90 döda

Den här bilden, som spridits av de kurdiskledda SDF-styrkorna, sägs visa IS-medlemmar som tillfångatagits i samband med striderna.
Den här bilden, som spridits av de kurdiskledda SDF-styrkorna, sägs visa IS-medlemmar som tillfångatagits i samband med striderna. Foto: TT

Kurdiska styrkor strider mot extremiströrelsen IS för tredje dagen i rad vid ett fängelse i nordöstra Syrien. Totalt uppges nästan 90 människor ha dödats i striderna så här långt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Rapporterna om döda kommer från olika håll. Enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar strider i Syrien från Storbritannien, har 28 soldater från de kurdiskledda och USA-stödda SDF-styrkorna stupat, samt 56 personer på IS-sidan. Utöver det rapporteras några civila dödsfall.

SDF-styrkorna har fått understöd av den USA-ledda koalitionen, som anfallit IS från luften.

IS framstöt med omkring 100 stridande är rörelsens största sedan dess självutropade statsbildning i Syrien och Irak föll för nästan tre år sedan. I fängelset, som ligger i al-Hasakah, sitter tusentals misstänkta IS-medlemmar. Många av dem kommer från länder som ännu inte har eller inte vill ta tillbaka dem.

Uppgifterna om hur många som har friats går isär.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela