Måndag 23 Maj
Stockholm

Burkinsk militär: Vi har tagit makten

Upproriska soldater står vakt utanför det statliga tv-bolagets högkvarter i Ouagadougou under måndagen.
Upproriska soldater står vakt utanför det statliga tv-bolagets högkvarter i Ouagadougou under måndagen. Foto: TT

Ett omfattande myteri i de militära leden i helgen följdes av skottlossning vid flera militärbaser i Burkina Faso i söndags. Skott ljöd även från området kring presidenten Roch Marc Christian Kaborés residens.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Burkina Faso

Burkina Faso är ett kustlöst land i Västafrika som gränsar till Mali, Niger, Benin, Ghana och Elfenbenskusten. Huvudstaden heter Ouagadougou.

År 1919 blev Burkina Faso en fransk koloni med namnet Övre Volta. Landet blev självständigt 1960. 1984 bytte landet namn till Burkina Faso.

Landet har omkring 21 miljoner invånare. År 2010 uppgavs befolkningen utgöras av 22 procent kristna, 54 procent muslimer och 24 procent anhängare av traditionella afrikanska religioner.

Burkina Faso är ett av världens fattigaste länder. Nästan hälften av befolkningen lever på mindre än en dollar om dagen.

En konflikt mot jihadistiska upprorsmakare har pågått i större delen av Sahelregionen under de senaste sju åren och den har även nått över till Burkina Faso. Hundratals människor dödades i olika attentat mot civila i landet under 2021.

Landet har en lång historia av militära kupper och kuppförsök.

Källa: Nationalencyklopedin, Utrikespolitiska institutet

Soldater har tagit kontroll över flera militärbaser och bland annat det statliga tv-bolaget RTB. Där trädde ett tiotal soldater fram på måndagskvällen och meddelade att landet nu styrs av en militärjunta och att regering och parlament har upplösts.

Soldaterna säger sig representera en "patriotisk rörelse" som kommer att staka ut vägen mot nya val, utan att gå in på närmare detaljer. De motiverar sitt agerande med att president Kaboré inte förmår bemöta det jihadistiska hotet mot landet.

Ett nattligt utegångsförbud har meddelats för hela landet.

Kommenteras inte

President Kaboré lyser med sin frånvaro. Tidigare under dagen kom uppgifter från militärt håll om att han hade frihetsberövats och placerats på "en säker plats".

"Vår nation genomgår en svår tid", skrevs samtidigt på presidentens konto på Twitter, utan att det framgår vem det är som skriver.

"Här och nu måste vi slå vakt om våra demokratiska framsteg. Jag uppfordrar alla som har tagit till vapen att sänka dem för nationens bästa. Det är genom dialog och att lyssna som vi bör lösa våra motsättningar", skrevs det vidare.

EU:s utrikeschef Josep Borell säger sig ha fått det bekräftat att Roch Marc Charles Kaboré hålls frihetsberövad av soldater och kräver att han släpps omedelbart. Det gör även USA.

Regeringspartiet har gått ut och meddelat att presidenten har utsatts för mordförsök och att hans hem har plundrats, men det klargör inte var han själv befinner sig. Partiet varnade dock redan på söndagen för att situationen snabbt trappades upp och att en militärkupp var nära förestående.

Soldater som deltar i upproret, utanför en militäranläggning i Ouagadougou under måndagen. Bilden är tagen från ett filmklipp. Arkivbild.

Stöd från invånare

Uppgifterna om och från händelseförloppet har genomgående gått isär.

På söndagen stod maskerade soldater på huvudstaden Ouagadougous gator med gevär och sköt i luften, medan en talesperson för regeringen tillbakavisade alla uppgifter om att en kupp ägt rum.

Försvarsminister Barthélémy Simporé dementerade detta i statlig tv, men senare hade subversiva soldater tagit kontroll över även det statliga tv-bolaget.

Vid sidan av det militära tumultet har hundratals civila gått ut på gatorna i nya missnöjesyttringar mot regeringen – och för att visa sina sympatier för militären. I samband med detta stacks en byggnad som tillhör regeringspartiet MPP i brand.

När det började spridas uppgifter om att Marc Roch Christian Kaboré tagits till fånga stod det grupper av människor på huvudstadens gator och firade.

Civila och motorburna demonstranter jublade när militärer sade sig ha tillfångatagit presidenten.

"Trötta på osäkerhet"

Soldaterna klev till en början ur led med motiveringen att de måste få mer stöd i de utdragna striderna mot jihadistrebeller som i praktiken har belägrat delar av landet.

På vissa håll – både bland soldater och deras civila sympatisörer – höjdes röster för att militären skulle ta över makten helt och hållet.

— Folk är trötta på den här osäkra situationen. Varje dag dödas människor. I Burkina finns områden som man inte kan nå, vi har tappat en stor del av vårt territorium, säger Jean-Baptiste Ilboudou, som bor i Ouagadougou.

Ett missnöje med president Kaboré har sjudit en tid och grundar sig framför allt i att jihadisterna inte pressas tillbaka. De senaste åren har en lång rad blodiga attentat utförts mot civila, med totalt hundratals dödsoffer. Samtidigt har många burkinska soldater offrat sina liv.

AU fördömer kuppförsök

Burkina Faso har haft ett antal stabila år, åtminstone jämfört med flera av sina närmaste grannländer. Men konfliktanalytiker påpekar att den burkinska armén inte hade tillnärmelsevis tillräcklig beredskap för att möta de jihadister som verkar över gränserna i Sahelregionen.

FN:s generalsekreterare António Guterres benämner upprorssoldaterna som "kuppledare" i ett uttalande, där han fördömer deras tilltag och kräver att de inte skadar president Kaboré.

Det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas, som har stängt av Mali och Guinea efter militära maktövertaganden, uttalar tydligt stöd för den burkinska presidenten.

Afrikanska unionens kommissionsordförande Moussa Faki Mahamat fördömer det han beskriver som ett regelrätt kuppförsök och kräver att soldaterna rättar sig i leden.

President Roch Marc Christian Kaboré. Arkivbild.
TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela