James Webb-teleskopet efter uppskjutningen från jorden den 25 december i fjol.
James Webb-teleskopet efter uppskjutningen från jorden den 25 december i fjol. - Foto: TT

Nasas nya teleskop i omloppsbana runt solen

James Webb använde sina raketmotorer i nästan fem minuter för att komma in i omloppsbana runt solen när den slutligen nått fram till sitt mål på måndagen, omkring 160 000 mil från jorden.


Nu ska de infraröda detektorerna kylas ned och de jättelika speglarna på rymdteleskopet ställas in innan teleskopet som kostat tio miljarder dollar, motsvarande 93 miljarder kronor, kan tas i bruk i juni.

"Vi befinner oss ett steg närmare att avslöja universums hemligheter. Och jag kan inte vänta på att se Webbs första nya syn på universum i sommar!", skriver Nasachefen Bill Nelson på Twitter.

Teleskopet kommer att göra det möjligt för astronomer att titta längre tillbaka i tiden än någonsin tidigare, ända tillbaka till när de första stjärnorna och galaxerna bildades för 13,7 miljarder år sedan. Det är bara 100 miljoner år från "big bang", händelsen då universum enligt den mest vedertagna teorin skapades.

Förutom att göra stjärnobservationer, kommer Webb att skanna atmosfären på andra planeter i jakten på möjliga tecken på liv.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.