Malis militärjunta vill att Danmark tar hem militärer från landet. Här patrullerar franska soldater i samma insats i staden Timbuktu. Arkivbild.
Malis militärjunta vill att Danmark tar hem militärer från landet. Här patrullerar franska soldater i samma insats i staden Timbuktu. Arkivbild. - Foto: TT

Mali kräver att Danmark tar hem militärer

Det maliska styret meddelar att Danmark inte har fått det tillstånd som krävs för att få skicka dit soldater.


Det framgår inte tydligt om det är ett visst antal danska soldater som åsyftas eller om det är samtliga som deltar inom Barkhane-insatsen.

Förra veckan skickade Danmark ytterligare soldater och ett läkarteam till Task Force Takuba, som är en multinationell specialförbandsstyrka som för närvarande lyder under svenskt befäl och som är en del av Barkhane.

Sverige bidrar med omkring 220 soldater och officerare till FN-insatsen Minusma, 150 till Task Force Takuba, samt med åtta officerare till EU:s tränings- och utbildningsinsats EUTM Mali.

Dessa internationella insatser syftar till att bekämpa jihadistiska rebeller i Sahelregionen. Detta skedde länge i samarbete med den maliska armén, men sedan militären kuppade till sig makten i Mali och sköt demokratiska val på framtiden har relationen med de inblandade länderna skurit sig. En annan försvårande faktor är att ryska legosoldater har kommit till Mali för att strida på arméns sida.

Det är oklart om Sverige har fått någon liknande uppmaning som Danmark, eller om denna uppmaning påverkar de svenska militärerna i Mali. TT har sökt Sveriges försvars- och utrikesministrar för kommentarer.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.