Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid 10 Downing Street under måndagen.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid 10 Downing Street under måndagen. - Foto: TT

Johnson redo att samarbeta i polisutredning

Den brittiske premiärministern Boris Johnson kommer att samarbeta "fullt ut" med Londonpolisen och anser att det är "fullständigt korrekt" att inleda en utredning, skriver The Independent.


Uttalandet kommer från Johnsons presstalesperson efter att chefen för Londonpolisen, Cressida Dick, under tisdagsförmiddagen meddelat att man kommer att utreda "ett antal evenemang" på adressen.

Enligt polisen gäller utredningen ett flertal möjliga “allvarliga och uppenbara" brott mot pandemirestriktioner på såväl Downing Street som i regeringskvarteren Whitehall.

Johnson kommer även att låta sig förhöras av polis och överlämna dokument, enligt hans presstalesperson.

Den brittiske premiärministern och hans regering har under den senaste tiden fått skarp kritik på grund av uppgifterna om att evenemang arrangerats – trots att strikt lockdown med syfte att stoppa smittspridningen gällde för övriga landet under den aktuella tiden och endast sex personer fick samlas.

Anklagelserna har lett till krav på premiärministerns avgång bland upprörda britter, den politiska oppositionen och även inom det egna konservativa partiet.

Nya festuppgifter

Under måndagen kom nya uppgifter om att premiärministern även firats på sin 56-årsdag, med upp till 30 gäster på regeringskansliet. Överraskningsfesten ska ha arrangerats av Boris Johnsons fru, då fästmö, Carrie Symonds den 19 juni 2020.

Uppgifterna kring att händelserna, som i brittisk press fått namnet "Partygate", nu kommer att utredas av polis välkomnas av den den politiska oppositionen.

Liberaldemokraternas ledare Ed Davey säger i ett uttalande till The Guardian att han hoppas Boris Johnson kommer att förhöras under ed på sin lokala polisstation.

"Det här är det första steget mot rättvisa för miljoner människor i landet som har upplevt så mycket smärta och ilska inför Johnsons beteende", säger Davey i uttalandet.

Försenar utredning

Även Londons borgmästare Sadiq Khan, som efterträdde Johnson på posten, välkomnar i ett uttalande till The Independent utredningen.

"Det kan inte finnas en regel för regeringen och en annan för alla andra", säger han.

Beskedet att Londonpolisen utreder uppgifterna om fester på Downing Street leder även till att en annan utredning, den om tjänstemannen Sue Gray, nu försenas, enligt Financial Times.

Resultaten förväntades presenteras i veckan, men kommer enligt tidningen, som citerar regeringskällor, i ljuset av de nya uppgifterna att skjutas upp.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

1 timme sedan
Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

1 timme sedan
Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Örnsköldsvik: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka på Terminalvägen i Svartby.", skriver polisen på sin hemsida.