Tisdag 28 Jun
Stockholm

Frederiksen: Farväl till restriktionerna

Danmarks statsminister Mette Frederiksen under onsdagens presskonferens.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen under onsdagens presskonferens. Foto: TT

Covid-19 ska från den 1 februari inte längre räknas som en samhällskritisk sjukdom i Danmark. Och från det datumet lyfts så gott som alla restriktioner i landet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

— Vi säger farväl till restriktionerna och välkommen tillbaka till det liv som vi kände det före corona, säger Mette Frederiksen på en tv-sänd presskonferens.

"Alla ska känna sig trygga"

Statsministern tackade landets invånare för att de tagit sitt ansvar och låtit vaccinera sig.

— Det är helt ärligt fantastiskt att vi har kommit hit. Att vi har gjort det, och gjort det så snabbt, beror på den jätteprestation som vi alla har bidragit till, säger hon och uttrycker samtidigt förståelse för dem som är fortsatt oroade över höga smittotal.

— Om det är något vi har lärt oss efter två år så är det att covid-19 är oförutsägbart. Och när vi nu fasar ut de sista restriktionerna gör vi oss samtidigt redo för att hantera nya variationer om de kommer.

Och helt försvinner åtgärderna inte. Även efter tisdag kommer vårdhem att kunna ställa krav på covidpass och munskydd för besökande.

Dessutom kommer Danmark fortsatt kräva test och isolering vid inresa till landet för de som inte har smittats eller låtit vaccinera sig.

— Alla ska känna sig trygga, också i ett öppet Danmark, säger statsministern.

"En milstolpe"

Statistik från Statens Serum Institut visar att 918 personer var inlagda på danska sjukhus med covid-19 under tisdagen. En tredjedel av dem uppskattas vara på sjukhus av en annan orsak än covid-19.

Sedan början av januari har antalet inlagda på intensivvårdsavdelningar med covid-19 minskat från 82 till 40 och enligt Sundhedsstyrelsens generaldirektör Søren Brostrøm har omkring 80 procent fullt skydd mot viruset.

— I kväll kan vi andas ut och börja le igen. Det här är en milstolpe, säger Mette Frederiksen.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.