Den gravida kvinnan avled på sjukhus i Polen.
Den gravida kvinnan avled på sjukhus i Polen. - Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT och Hasse Holmberg/TT

Kvinna bar dött foster i en vecka – dog när läkarna inte ingrep

En 37-årig kvinna som väntade tvillingar i Polen avled under tisdagskvällen. Detta efter att läkarna, till följd av landets hårda abortlagar, vägrat ingripa när ett av fostren dog i kvinnans mage.


Det var den 21 december som den 37-åriga kvinnan, benämnd som "Agnieszka" i lokala medier, blev inlagd på sjukhus i staden Czestochowa i södra Polen, enligt The Guardian.

Agnieszka, som var gravid med tvillingar i första trimestern, hade då drabbats av buksmärtor. Men istället för att få den vård som krävdes slutade vistelsen på sjukhuset i tragedi och omfattande demonstrationer mot landets strikta abortlagstiftning.

Tvingades bära döda foster 

Bara två dagar efter att Agnieszka lagts in på sjukhuset dog ett av fostren i hennes mage. Läkarna hänvisade då till de polska abortlagarna och vägrade att ingripa eftersom det kunde skada det andra fostret.

Sex dagar senare dog även det andra fostret och det var inte förrän den 31 december, när Agnieszka tvingats bära de döda fostren i över en vecka, som läkarna opererade ut fostren, rapporterar The Guardian.

"Har blod på sina händer"

Efter ingreppet försämrades Agnieszkas hälsotillstånd kraftigt och den 23 januari fann man flera blodproppar i hennes lungor. Bara två dagar senare, den 25 januari, avled hon med sin familj, däribland en make och tre barn, vid sin sida.

37-åringens anhöriga har riktat hård kritik mot den polska regeringen och landets högsta domstol som, för drygt ett år sedan, skärpte abortlagarna i landet och som därför "har blod på sina händer", enligt familjen.

Åklagare har, enligt The Guardian, inlett en förundersökning mot sjukhuset, vars ledning menar att man inte brustit i vården och att man väntat för att se om det andra fostret kunde räddas.

Lett till omfattande demonstationer i Polen

När nyheten om dödsfallet kom ut under onsdagen tog sig många polska invånare ut på gatorna för att demonstrera för rätten till abort – ett tilltag som blivit allt vanligare sedan förra året då abortlagarna skärptes.

– De är beredda att göra vad som helst, för de känner att de kämpar för sina liv. För allt, sade aktivisten Zaremba-Niedzwiedzka om demonstranterna till Nyheter24 då.

Läs mer om lagstiftningen och protesterna här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.