Zaida Catalán. Bild tagen i Almedalen på Gotland 2004.
Zaida Catalán. Bild tagen i Almedalen på Gotland 2004. - Foto: TT

Över 50 riskerar dödsstraff för Catalán-mord

Den svenska FN-experten Zaida Catalán, hennes amerikanske kollega Michael Sharp och den lokale medarbetaren Betu Shintela fördes bort och mördades i mars 2017 i provinsen Kasaï Central. En blodig konflikt som sammanlagt krävde tusentals liv rasade då i dessa sydliga delar av centralafrikanska Kongo-Kinshasa.


Milisen Kamuina Nsapu tros ha legat bakom attacken mot Catalán och hennes kollegor, och den rättsprocess som nu avslutas är bara en av många som handlar om våldsvågen under åren 2016 till 2019.

Catalán ingick i en liten FN-grupp som våren 2017 var på uppdrag i Kasaï Central. De rövades bort av milismän från Kamuina Nsapu, som var inblandade i ett uppror mot den kongolesiska centralmakten. Efter någon vecka hittades svenskan och de två andra mordoffren begravda i området.

Rättegången har hållits i en militärdomstol i Kananga, varifrån nyhetsrapporteringen är sparsam. Men enligt kongolesiska sajter är 54 personer åtalade för inblandning i dådet. För 51 av dessa har åklagaren yrkat dödsstraff.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.