Tarawa-atollen i önationen Kiribati där även huvudstaden ligger. Coronaviruset har nu spridit sig i den avlägsna Stilla havsnationen. Arkivbild
Tarawa-atollen i önationen Kiribati där även huvudstaden ligger. Coronaviruset har nu spridit sig i den avlägsna Stilla havsnationen. Arkivbild - Foto: TT

Avlägsen önation drabbad av covidsmitta

När coronaviruset spreds runt om i världen stängde den avlägsna önationen Kiribati sina gränser, vilket höll smittan borta i två år.


Men när Stilla havsnationen började öppna upp igen den här månaden, genom att låta mormonsamfundet Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga chartra ett plan och flyga hem 54 medborgare var det kört.

Många ombord på planet var missionärer som hade lämnat landet före nedstängningen för att sprida sin tro.

För att passagerarna skulle få flyga till Kiribati krävdes att de var vaccinerade mot covid-19. De covidtestades också tre gånger på närliggande Fiji. Dessutom sattes de i karantän när de kom fram till Kiribati och testades på nytt.

Men det räckte inte. Över hälften av passagerarna visade sig ändå bära på viruset som snabbt spred sig i den lilla önationen med drygt 110 000 invånare. Myndigheterna utfärdade katastroftillstånd men de 36 smittade från planet har snabbt ökat till 181 covidfall.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.