Paris borgmästare Anne Hidalgo är Socialistpartiets kandidat i Frankrikes presidentval i vår. Helgens 'folkliga primärval' vill hon dock inte vara med i – trots att arrangörerna satt upp hennes namn på listan. Arkivfoto.
Paris borgmästare Anne Hidalgo är Socialistpartiets kandidat i Frankrikes presidentval i vår. Helgens 'folkliga primärval' vill hon dock inte vara med i – trots att arrangörerna satt upp hennes namn på listan. Arkivfoto. - Foto: TT

Ovilliga kandidater i franskt primärval

Helgens "folkliga primärval" i Frankrike är av det mer udda slaget. De som registrerat sig för att vara med kan i praktiken rösta på alla de sju kandidaterna samtidigt. Å andra sidan spelar det kanske ingen roll – eftersom de tre mest kända egentligen inte vill vara med.


Fakta: Presidentvalet i Frankrike

Frankrike håller presidentval den 10 april, med en sannolik avgörande andra valomgång den 24 april.

Så här ser opinionsläget ut just nu, enligt mätinstitutet Cluster 17 (med partitillhörighet inom parentes):

* Emmanuel Macron (liberala LREM): 22 procent

* Marine Le Pen (högernationalistiska RN): 15 procent

* Valérie Pécresse (konservativa LR): 14 procent

* Éric Zemmour (oberoende ytterhöger): 14 procent

* Jean-Luc Mélenchon (vänsterpartiet FI): 13 procent

* Christiane Taubira (oberoende socialist): 6 procent

* Yannick Jadot (miljöpartistiska EELV): 5 procent

* Anne Hidalgo (socialdemokratiska PS): 2 procent

Mätningen är gjord den 18-22 januari.

Källa: Cluster 17

— Det finns bättre saker att ägna sig åt än något obskyrt primärval, 70 dagar innan första valomgången, sade vänsterveteranen Jean-Luc Mélenchon på ett valmöte i Nantes nyligen, enligt nyhetsbyrån AFP.

— Har jag sagt nej så är det nej. Jag är ute efter att rädda klimatet, inte Socialistpartiet, säger i sin tur miljöpartistiske Yannick Jadot enligt tidskriften Le Point.

Bra eller duglig?

Ändå finns Mélenchon, Jadot och likaledes nejsägande Anne Hidalgo med i den septett som det nu röstas om.

De fyra som sagt ja till att delta är tidigare justitieministern Christiane Taubira, EU-parlamentsledamoten Pierre Larrouturou samt doldisarna Anna Agueb-Porterie och Charlotte Marchandise.

Tanken är att 466 985 förhandsanmälda hugade vänsterväljare från i torsdags till och med söndag kväll ska ha bestämt sig för vad de tycker.

Väljarna ska betygsätta varje kandidats förmåga att "få miljön och den sociala rättvisan att vinna i presidentvalet". Fem alternativ finns: mycket bra, bra, tillräckligt bra, duglig eller otillräcklig. Om man vill kan man sätta otillräcklig eller mycket bra på alla. Den som sedan har bästa medianvärdet vinner.

Christiane Taubira var Frankrikes justitieminister 2012-16 och hoppas nu bli vald till president – kanske med hjälp av stöd från helgens "folkliga primärval". Arkivfoto.

Bryr sig inte?

Frågan är bara vad vinsten är värd. Hidalgo, Mélenchon och Jadot har alla redan sagt att de inte vill vara med och inte tänker bry sig om resultatet.

Arrangörerna, med unga vänsteraktivisterna Mathilde Imer och Samuel Grzybowski i spetsen, hoppas ändå att vinnaren ska bli en samlande figur för hela vänstersidan inför presidentvalet.

— Om vi är några hundratusen som röster så kan det förändra hela presidentvalet, säger Imer till tidningen Le Journal du Dimanche.

I presidentvalets avgörande omgång 2017 vann liberale Emmanuel Macron över högernationalisten Marine Le Pen. Duon kan nu mycket väl mötas igen i årets val, i mitten av april. Arkivfoto.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.