Lördag 21 Maj
Stockholm

Minnesmärke övertäckt i Hongkong

Bilden visar hur ett monument till minne av massakern vid Himmelska fridens torg i Peking 1989 plockades ner i Hongkong strax före jul. Nu har ett annat minnesmärke täckts över.
Bilden visar hur ett monument till minne av massakern vid Himmelska fridens torg i Peking 1989 plockades ner i Hongkong strax före jul. Nu har ett annat minnesmärke täckts över. Foto: TT

Ännu ett minnesmärke över händelserna vid Himmelska fridens torg i Peking döljs i Hongkong. En kalligrafi som hyllar "martyrerna som kallblodigt slaktades" har täckts över på universitetet HKU.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

I december avlägsnades tre statyer som uppmärksammar händelserna vid Himmelska fridens torg (Tiananmen) i juni 1989, då hundratals människor dödades när stridsvagnar och elitsoldater slog ned studentledda demonstrationer.

Hongkong har varit den enda plats i Kina där händelserna vid Tiananmen uppmärksammas, men Peking har stramat åt kontrollen över Hongkong efter omfattande demokratiprotester i staden, och det har i praktiken blivit förbjudet att högtidlighålla minnet av händelserna vid Tiananmen.

Skriften som nu täckts över gjordes på en gångbro strax efter händelserna, och de kinesiska tecknen brukar fyllas i vid en årlig minnesceremoni.

En talesperson för universitetet säger till medier att man regelbundet utför underhållsarbete, och att så är fallet nu.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela