Britta Nielsen får behålla sin pension.
Britta Nielsen får behålla sin pension. - Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Danska storsvindlaren Britta Nielsen får behålla pensionen

Den dömda storbedragaren Britta Nielsen ska betala tillbaka ett hundratal miljoner kronor till den danska staten – men får behålla sin pension.


Britta Nielsen förde under 25 års tid över totalt 117 miljoner danska kronor till sig själv från sin arbetsgivare, den danska socialstyrelsen. 

Britta Nielsen dömdes till fängelse 2020

Hon dömdes 2020 till sex och ett halvt års fängelse och att betala tillbaka 113 miljoner. Hennes tre barn, som tog emot pengar, har också dömts till fängelse.

Britta Nielsen behåller pensionen

Danmarks högsta domstol har beslutat att åklagarmyndigheten inte har rätt att beslagta hennes pensionspengar. 

Byretten, första instans, ansåg att pensionen visst kunde beslagtas. Nästa instans, landsretten, tyckte tvärtom. Myndigheterna överklagade då saken till allra högsta nivå, men får alltså inte gehör.

— Hon tyckte att det var orimligt att pension som betalats in med lön skulle beslagtas. Så det är skönt att det har satts punkt, säger Britta Nielsens advokat Jan Schneider.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.