Onsdag 30 Nov
Stockholm

Per Holknekt

Per Holknekt är en svensk entreprenör och mångsysslare, född 27 april 1960 i Falun.

Som 20-åring flyttade han till Kalifornien för att satsa på sitt stora intresse, skateboardåkning. Han vann flera internationella tävlingar och grundade också tidningen, Transworld Skateboarding 1983, vilket är en av världens främsta skateboardtidsskrifter. Han har också en karriär som professionell flipperspelare.

1984 återvände Per till Sverige, utbildade sig till marknadsekonom och startade flera skateboardföretag och klädmärket Svea som riktade in sig på en ung målgrupp.

Tyvärr hade han med sig en del missbruksproblem från tiden i Kalifornien, vilket ledde till en djup livskris år 2000. Per blev hemlös och förlorade precis allt. Ett tag sålde han även tidningen Situation Stockholm på gatan.

Men snart skulle vändningen komma.

Per tog tag i sitt missbruk och valde att som en utmaning delta i första säsongen av dokusåpan Big Brother år 2000, som då var mer ett socialt experiment än en fylle- och sexsåpa. Han tog sig till en andraplats efter 74 dagar i huset, vann gjorde Angelica Freij.

Två år senare inledde han ett samarbete med kläddesignern Karin Jimfelt-Ghatan och tillsammans skapade de klädmärket Odd Molly som blev en stor internationell succé.

Efter flera prestigefyllda nomineringar och priser inom branschen valde Holknekt att lämna ledningsarbetet för Odd Molly 2013, för att jobba mer fristående. Hösten 2014 startade han ett nytt och lite mörkare klädmärke, Non Sense.

Sommaren 2010 medverkade Holknekt som sommarpratare i Sommar i P1 och hösten 2014 gavs memoaren Per Holknekt 1960-2014 ut, skriven av Markus Lutteman.

Det har skrivits en hel del om Pers privatliv och förhållanden. Som ung var han gift med en amerikansk kvinna i tre år. Senare var han sambo med en kvinna i Sverige som han fick dottern Julia Holknekt med, 1995. Julia var under 2014 krönikör för Nyheter24.

När Per medverkade i Big Brother år 2000 så var sångerskan Viktoria Tolstoy kommentator till programmet i studion. Efter inspelningarna växte känslor fram, de blev snart ett par och gifte sig 2001. Äktenskapet varade fram till 2008. Ganska snart därefter blev Per tillsammans med sångerskan Lena Philipsson och de gifte sig 2010.

Knappt två år senare begärde paret skilsmässa, efter många rubriker och spekulationer kring Holknekts otrohetsaffärer.

I mars 2017 berättade Per Holknekt i podcasten Beslutspodden att han och sambon Linda Sjöström väntar barn.

Sommaren 2017 visade entreprenören Holknekt upp sin känsla för marknadsekonomi, när han blixtsnabbt köpte rättigheterna till varumärket "Covfefe" efter Donald Trumps blunder på Twitter i maj samma år.
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.