Onsdag 30 Nov
Stockholm

Permobil

Permobil är en tillverkare av elektriska rullstolar, företaget grundades 1963 av Per Uddén. Bolaget är en av världens största leverantörer av elektriska rullstolar. Idag ägs företaget av Investor med Bengt Thorsson som är VD, huvudkontoret ligger i Timrå. 


De vanliga varianterna kan komma upp i en hastighet på ungefär 20 km/h. Fordonet drivs oftast med ett eller flera batterier som enkelt laddas upp med en inbyggd eller separat batteriladdare. Permobilen är oftast en fyrhjulig eller en trehjulig rullstol med ett enklare typ av säte, ett styre och en platta för fötterna. 


Den första elektriska skotern uppfanns i USA 1954 av företaget Sears, men den hade mer gemensamt med elektriska skotrar pågrund av att de hade ett extra stort säte och batterikapacitet. De svenska bolaget Permobil har blivit världens största leverantörer av elektriska rullstolar.


Enligt lagen räknas elektriska skotrar som elcyklar utan pedaler, de får köras på gångbanor och trottoarer men de måste anpassa sig till omgivningen. Reglerna är dock annorlunda, det finns inte något krav på att personer under femton år måste ha hjälm på sig och att du inte får skjutsa någon som är över 10 år, det kan leda till penningböter.


Olika typer av permobil: 


Små, lätta för transport, som viks eller lätt demonteras i mindre delar.


Kompakt och stadigt, används för att shoppa i butiker och andra ställen.


Mid-range som är avsedda för både inomhus och utomhusbruk.


Större och tyngre för grov utomhusterräng.


Källa: Wikipedia


Permobil
Permobil, bildkälla: Erik Simander TT/TT

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.