Amputerade ben räknades inte som "bestående skada"

62-årige Evert har amputerat båda benen men Landstinget är ändå "osäkra" på om skadorna är bestående och nekar honom en permobil.


NYKÖPING. Tjänstemannen på Landstinget Sörmland nekade benlösa Evert Stefansson, 62, en permobil med motiveringen att det var osäkert om funktionsnedsättningen var bestående.

– Vad är mer permanent än att bli av med benen? Jag tror inte att de förstår vad de innebär, säger Everts fru Siv Stefansson till Nyheter24 och fortsätter:

– Livet är tufft, mer än tufft, till slut orkar man inte. Men jag ger aldrig upp.

"Ser på honom att han mår dåligt"

Det var i Södermanlands Nyheter som makarna berättade om det senaste årets helvete. När Nyheter24 når paret, som känt varandra sedan 1968, sitter 62-årige Evert i duschen. I stället får vi pratat med hans fru Siv Stefansson. På frågan om hur Evert mår i dag efter att landstinget nekat honom en permobil lägger hon i från sig luren och ropar till honom. Från duschen svarar Evert kort: "Skapligt".

– Jag ser på honom när han mår dåligt. Vi har känt varandra så länge nu. Det är inte meningen att han ska bli totalt knäckt, säger Siv Stefansson.

Förlorade andra benet vid midsommar

Helvetet började i oktober i fjol då Evert blev riktigt dålig för första gången. Han hade slutat andas när ambulansen kom och på sjukhuset konstaterade man att han bland annat hade blodförgiftning, lugninflammation och njurar som inte fungerade.

– Han är även diabetiker och har svårt med synen. På julen blev han dålig igen och i januari tog de första benet. Sedan fick han bo på ett äldreboende till påsken då han inte kunde ta sig upp för trapporna.

Och vid midsommar var det dags för andra benet då hela foten hade mörknat. Under tiden hade makarna suttit och pratat till och från om hur de skulle göra för att klara sig.

– Jag sa till honom att du behöver något så du kan göra något själv. Vi testar det här och ansöker om en permobil.

Men svaret blev nej.

– Han tillhör inte kriterierna fick vi höra. Nu har jag ansökt igen men jag tror att vi kommer få samma svar. Det är inte mänskligt att behandla någon så här. Evert har jobbat sedan han var 14 år och betalat skatt. Man ska ha stöttning av samhället då.

Vad tror du att det här beror på?

– Jag tror jag att det här drabbar alla som är sjuka oavsett. Och jag tror bara det blir värre och värre. (Fredrik) Reinfeldt får tänka om. Han kan inte dra ner mer nu.

Från Sörmlands landsting har man valt att göra ett skriftligt uttalande utan möjlighet till följdfrågor. I ett mejl får Nyheter24 ta del av en intervju med den  tillförordnade verksamhetschefen för paramedicin i Sörmland - Pernilla Järnvall Hint. I intervjun, som är gjord av Fredrik Gustavsson, pressansvarig för Landstinget, säger hon att det är riktigt att Evert blivit nekad en eldriven rullstol.

– Jag förstår att det här låter väldigt stelbent, men vi har ett regelverk att arbeta med. Nyamputerade patienter som Evert försöker vi i ett första skede hjälpa tillbaks i rörelse också med andra hjälpmedel än eldrivna rullstolar, Evert har exempelvis påbörjat protesträning.

"En olycklig formulering"

Hon beskriver bland annat motiveringen "osäkert att funktionsnedsättningen är bestående" som "olycklig".

– Det är en väldigt dålig formulering i det här fallet. Det vi menar, och borde ha uttryckt på ett bättre sätt, är just att det kan finnas andra hjälpmedel än en eldriven rullstol som passar Evert bättre, hur bra han kommer att kunna klara sig med andra alternativ är för tidigt att säga.

Pernilla Järnvall Hint hävdar också att de inte misstror Evert eller inte vill ge honom hjälp, men att de måste göra det utifrån de regler de har att förhålla sig till. Och i och med den nya ansökan kan beslutet mycket väl bli ett annat.

Ben
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.