Fyra drakar sitter i juryn i "Draknästet".
Fyra drakar sitter i juryn i "Draknästet". - Foto: Morgan Norman/SVT

Överlägsna ettan: Hen tjänar absolut mest i Draknästet-juryn

Ännu en säsong av SVT:s "Draknästet" är här. Fyra framgångsrika drakar sitter i juryn, men vem av dem har egentligen högst lön?


I årets säsong av Draknästet är det drakarna Lena Apler, Shervin Razani, Sara Wimmercranz och Jonas Tellander som entreprenörerna ska imponera på. 

Att de fyra drakarna är företagare av rang och att de skördat stora framgångar inom näringslivet vet de flesta om. Men vem av dem tjänar egentligen mest? Nyheter24 har kikat närmare på saken. 

Här kan du läsa mer om årets säsong av "Draknästet" på SVT.

Shervin Razanis lön – så mycket tjänar Jurek-grundaren

Shervin Razani. Foto: Morgan Norman/SVT

Shervin Razani, som grundat och är vd för rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek, hade under 2022 en fastställd förvärvsinkomst på 1 008 200 kronor, enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av. 

Samma år hade han ett överskott av kapital som landade på inte så blygsamma 5 707 706 kronor. 

Sara Wimmercranz lön – så mycket tjänar Footway-grundaren

Sara Wimmercranz. Foto: Morgan Norman/SVT

Sara Wimmercranz är en av grundarna bakom skoåterförsäljaren Footway. Hon hade en fastställd förvärvsinkomst på 1 819 100 kronor under 2021, vilket är de senaste uppgifterna som finns att tillgå hos Skatteverket. 

Därutöver hade hon ett överskott av kapital på 976 933 kronor.

Nyfiken på vad jurymedlemmarna i Draknästet tjänat tidigare? Det kan du läsa om här.

Lena Aplers lön – så mycket tjänar Collector-grundaren

Lena Apler. Foto: Morgan Norman/SVT

Även för Lena Apler, som grundat och som numera är styrelseordförande i Collector AB och Collector Bank, gäller de senaste uppgifterna 2021. Då hade hon en fastställd förvärvsinkomst på 2 954 600 kronor.

Det fanns dessutom ett överskott av kapital på 119 912 kronor.

Miljonregn över Ash Pournouri – var tidigare Aviciis manager

Jonas Tellanders lön – så mycket tjänar Storytel-grundaren

Jonas Tellander är ny i "Draknästet"-juryn, men har ett imponerande cv i bagaget. Han är nämligen en av grundarna bakom ljud- och e-boksföretaget Storytel där han numera är vice styrelseordförande efter att ha lämnat vd-posten år 2022.

Jonas Tellander. Foto: Morgan Norman/SVT

Under samma år som han klev av som vd hade han en fastställd förvärvsinkomst på 5 089 900 kronor samt ett överskott av kapital på 3 847 221 kronor. Detta gör Storytel-grundaren till överlägsen vinnare i drakarnas löneliga. 

Och 2023 tycks inte vara något sämre år för Tellanders del. I början av augusti sålde entreprenören av 200 000 aktier i Storytel och försäljningsvärdet uppgick, enligt Finansinspektionen, till strax över åtta miljoner kronor, vilket bland andra Realtid rapporterat om. 

Inte illa, eller hur? 

SVT