Malta är ett fantastiskt resmål.
1 av 4
Malta är ett fantastiskt resmål.
Här finns vacker arkitektur och massa sevärdigheter.
2 av 4
Här finns vacker arkitektur och massa sevärdigheter. - Foto: Pixabay
Den vackra ön ligger i Medelhavet.
3 av 4
Den vackra ön ligger i Medelhavet. - Foto: Pixabay
Missa exempelvis inte Mdina Grand Prix!
4 av 4
Missa exempelvis inte Mdina Grand Prix! - Foto: Pixabay/ Montage

5 fantastiska saker du inte får missa på Malta

Den lilla ön i Medelhavet har många pärlor som förgyller vilken resa som helst.


Malta är utnämnt till ett av årets resmål. Den lilla ön utmanar de stora destinationerna i Medelhavet – och vi listar fem skäl till varför du ska resa hit.

1. Huvudstaden Valletta

Casa Ellul Malta

Maltas medeltida huvudstad Valletta är världsarvsskyddad och en av Europas minsta huvudstäder. Det är en plats full av charmigt ålderstigna hus, gourmetrestauranger som Demondion, och underbara vinbarer som Trabuxu Wine Bar. Inför 2018 när Valletta blir Europeisk kulturhuvudstad sker också många moderna förändringar. Bland annat öppnar flera nya boutiquehotell. Romantiska Casa Ellul intill nyrenoverade Manoelteatern tillhör de bästa. Här kan du boka ditt rum på Casa Ellul.

2. Byarna Mdina och Rabat

Mdina Malta

Högt uppe på ön med utsikt över havet ligger muromgärdade Mdina med bara 300 invånare. Byn kallas ”den tysta staden” och karaktäriseras av sina herrgårdar, katedraler, små kyrkor och trånga gator vars färgglada dörrar har unika handtag. Missa inte restaurangen på kulturhuset Palazzo De Piro, det är en perfekt plats att njuta av den idylliska stämningen på.

Castelletti Rabat Malta

En annan by som också är värd att upptäcka är Rabat. Börja med en kaffe på kaféet Castelletti på livfulla torget Palazzo Castelletti. Hundra meter bort hos Parruccan Confectionary handlar du sen lokala godsaker att få energi av medan du upptäcker muséet Domus Romana, Sankt Pauls grottor och Sankt Agathas katakomber.

Hitta din flygresa till Malta.


3. Blue Grotto

Blue Grotto Malta

Blue Grotto, ett femtiotal fascinerande bergrum på Maltas sydkust, nås med fiskebåten Luzzu från den lilla viken Wied Iz-Zurrieq som även bjuder på utmärkt bad. Kom tidigt på morgonen! Mellan soluppgången och lunchtid gör nämligen grottornas läge i kombination med solens position att vattnet får mängder av olika blå nyanser. Passa på att dyka, snorkla och testa bergsklättring.

Res till Malta

4. Ljusfest i Birgu

Birgu, en av Maltas äldsta byar som en gång i tiden tillhörde romarna, är alltid värt ett besök. Men den mest sagolika tidpunkten infaller vid den årliga ljusfesten Birgufest i oktober. Då lyser byn upp, bokstavligt talat. Gatorna kantas av levande ljus, det arrangeras utomhuskonserter och gästvänligheten når nya höjder när invånarna bjuder in alla – från vänner och bekanta till främlingar som oss resenärer – på mat, dryck och umgänge.

Jämför priser på flyg till Malta.

5. Klassisk Grand Prix

Malta Grand Prix

Det klassiska loppet Mdina Grand Prix Classic Car Event anordnas i Mdina. I häftiga 20-talsekipage tävlas det i en klass för män och en klass för kvinnor. Loppet pågår i tre dagar i de idylliska områdena kring Mdina och att beskåda det är ett minne för livet. Årets tävling går av stapeln 7-9 oktober.


Xara Palace Malta
Femstjärniga hotellet Xara Palace i Mdina har flera gånger utsetts till det bästa på hela ön. Det palatsliknande överdådet sträcker sig hela vägen från de knarrande golven till de höga takvalven. Underbart! Läs mer om hotellet här!

Palazzo Prince d

Palazzo Prince d’Orange är en diplomatbostad från 1600-talet som genomgått en alldeles drömlik renovering utan att förlora sitt barocka överdåd. Här finns nu stora semesterlägenheter med moderna kök och luftiga balkonger. Boka din palazzovistelse här.

Trabuxu Boutique Living Malta

FunkigaTrabuxu Boutique Living påminner lite om en marockansk riad med en grönskande innergård som badar i solljus. De nio lägenhetslika rummen är inredda på olika teman, till exempel Dolce Vita och Mediterranea. Här kan du se mer av detta underbara hotell.

I korthet:
- Malta är ett fantastiskt resmål med underbara sevärdheter.
- Vi rekommenderar särskilt byn Rabat och Grand Prix i Mdina.
- Våra favorithotell är Casa Ellul , Xara Palace, Palazzo Prince d'Orange och Trabuxu Boutique Living.
Och till sist, glöm inte att säkra din flygstol till Malta!

Artikeln är skriven av Charlotte Rønholt/Go Traveling Sweden. Ladda ner Go Traveling Swedens app på App Store och Google Play.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

7 soliga länder där du har råd att gå i pension – och bo på stranden

8 Sep 2023, 10:29

Stora utgiften på höstresan som minskat – med nästan 40 procent

5 Sep 2023, 14:12
Att resa utomlands under hösten är trevligt, men ofta dyrt. Här är en vanlig reseutgift som har gått ner rejält sedan förra hösten.

Paradisön där bilar är förbjudna

27 Aug 2023, 11:47
På den grekiska ön Hydra i det Egeiska havet är motorfordon förbjudna. Istället använder sig lokalinvånarna av mer traditionella transportmedel.

Inte bokat resa än? Här är pärlorna du inte får missa – experten: "Min hemliga favorit"

8 Aug 2023, 11:06
Har du några semesterveckor kvar och har ännu inte bokat någon resa? Ingen fara. Reseexperten Lottie Knutson tipsar om några pärlor du inte får missa och där du slipper trängas med turisterna kring Medelhavet.

Här är maten och drycken att alltid undvika på flygplanet

7 Aug 2023, 11:44
Att äta och dricka på flyget är förstås viktigt. Men det finns viss mat och dryck som är bättre att njuta av utanför flygplanet.

Här finns Europas billigaste öl – och dyraste

5 Aug 2023, 11:15
Gillar du att ta en öl i solen? här är de länder du ska åka till om billig öl är något som är viktigt för dig när du åker på semester.