När du packar inför resan kan det vara lätt att glömma att vissa läkemedel som är lagliga hemma i Sverige kan betyda något helt annat utomlands.
Vad som känns som en självklarhet i medicinväskan kan vara strikt förbjudet eller kräva särskilda tillstånd, något som Nyheter24 tidigare skrivit om.
Nyheter24 listar fem mediciner många svenskar använder som kan leda till stora problem vid gränsen om man inte är förberedd. Känn till reglerna och undvik onödiga böter, förhör eller ännu värre – fängelse.
ADHD-mediciner
Många ADHD-mediciner som till exempel Concerta, Ritalin och Elvanse innehåller ämnen som klassas som narkotika i andra länder, även om de är fullt lagliga i Sverige med recept.
I Japan är vissa centralstimulerande läkemedel, som Elvanse, förbjudna att föra in även med recept, enligt Japans hälsoministerium. Resenärer har gripits för att ha burit med sig tabletter som de tar dagligen hemma.
Om du reser med centralstimulerande mediciner behöver du alltid ett Schengenintyg eller läkarintyg – och i vissa fall tillstånd från mottagarlandet.
Hostmedicin med kodein
Vissa hostmediciner som Cocillana-Etyfin innehåller kodein som är ett svagt opiat, enligt Fass. I flera länder, som till exempel Förenade Arabemiraten och Japan, är läkemedel med kodein förbjudna utan särskilt tillstånd.

Allergimediciner
Antihistaminer mot snuva och allergi, som i Sverige säljs receptfritt, är i vissa länder klassade som olagliga stimulanta. I Japan är till exempel Vicks Inhaler och vissa varianter av Sudafed förbjudna, enligt Japan travel.
Att bli ertappad med dem kan leda till gripande eller utvisning.
Sömntabletter
Lugnande och sömnfrämjande mediciner som temazepam och diazepam kräver inte bara recept i många länder, i vissa är de helt förbjudna.
I Förenade Arabemiraten räcker det inte med läkarintyg – du behöver också ett godkännande från deras hälsoministerium, enligt The sun.
För att visa att ett läkemedel är ditt ska det helst ha en apoteksetikett med ditt namn, eller så kan du ta med en receptlista eller ett intyg, gärna på engelska eller språket i landet du ska till.
Det krävs ett Schengenintyg för vissa narkotikaklassade läkemedel om man reser inom Schengenområdet. Ett sådant intyg kan du få på ett apotek och det gäller upp till 30 dagar.
För att motverka problem i tullen rekommenderas att du kontaktar ambassaden för landet du ska besöka, särskilt vid resor utanför EU och Schengen. Kontrollera alltid aktuell information hos Läkemedelsverket, Tullverket och Transportstyrelsen innan din resa, enligt 1177.
Resa med medicin: Så undviker du problem
- Kolla upp vilka regler som gäller för läkemedlen du vill ta med när du ska resa. Ambassaderna använder ofta information på sina hemsidor.
- Ha med dig läkarintyg och recept. Översätt gärna dokumenten till landets språk, för att underlätta missförstånd.
- Packa alltid mediciner i handbagaget i originalförpackning med rätt märkning.
- Ta bara med det du verkligen behöver, överskrid inte mängder som kan misstolkas som “handel”.