Fredag 7 Okt
Stockholm
KOMMERSIELL SEKTION. Artiklarna innehåller annonslänkar.

Boktips - håll igång hjärnan med spännande läsning

Boktips
Boktips. Foto: Canva

En bok håller igång hjärnan. Koppla av och läs en intressant bok för att utveckla dig själv och få ny inspiration. Vi har samlat våra favoriter på hur du kan stimulera hjärnan med bra läsning.

Läs mer

Artikeln innehåller reklamlänkar

Förutom ett förbättrat ordförråd har forskning visat att minneskapaciteten ökar för människan vid regelbunden bokläsning.

Det har också visat sig att en liten stunds, drygt 5 minuters bokläsning i mycket hög grad minskar inneboende stress.

Sömnexperter har kommit fram till sömnen i hög grad blir bättre om man avslutar kvällen med en stunds bokläsning. Att låta bli skärmljus inför nattsömnen är också ett bra sätt att förbättra sömnen.

Allmänbildningen får man på köpet när man läser en bok.

Olika bokgenrer

En bok följer oftast ett visst mönster som kallas för genrer. Vi får då en bild av vad vi kan förvänta oss av boken vi funderar på att läsa.

Boktips: Deckare

Oftast startar en deckare med att ett mord inträffat. Boken handlar om hur mordet blir löst och huvudpersonen, den som undersöker mordet är ofta en polis, detektiv eller en journalist. Sverige utmärker sig för att ha ett stort antal kvinnliga deckarförfattare. I övriga länder är det främst män som skriver deckare.

Viveca Steens "I de lugnaste vattnen" - Morden i Sandhamn

Viveca Steens "I de lugnaste vatten" är den första kriminalromanen i serien "Morden i Sandhamn" som utspelar sig i Stockholms skärgård. En manskropp hittas inlindad i ett fisknät en het julimorgon i Sandhamn.

En vecka senare hittas en kvinna brutalt mördad inte långt ifrån där manskroppen hittades.

En mördare finns i sommaridyllen och polisen från Stockholm pressas för att hitta mördaren innan fler människoliv går åt.

Du hittar deckaren "I de lugnaste vatten" HÄR.

Ny deckarduo! Camilla Läckberg och Henrik Fexeus

De två profilerna Camilla Läckberg och Henrik Fexeus har släppt en ny deckare tillsammans! Boken heter Box och handlar om ett brutalt mord i Stockholm som utvecklas till en spännande jakt på en hänsynslös seriemördare. Läckberg och Fexeus har använt sina respektområden för att skapa karaktärer och handling som tar med dig som läsare på en dramatisk resa där det handlar om att ligga steget före. 

Här kan du köpa Box

Boktips: Fantasy

I fantasygenren får vi en verklighet som inte är vår verklighet. Ofta är det en ond makt som kämpar mot de goda. Magi och övernaturliga krafter spelar en stor roll i genren. Ofta är det en sagovärld eller en tid från vår medeltid som utspelar sig.

Rick Riordans "Född till hjälte" - Grekiska gudar aktiva bland människor idag


Tolvåringen Percy med dyslexi och ADHD har förmågan att se aktiva grekiska gudar i nutid som ingen annan kan. De grekiska gudarna tar aktiv del i människornas liv och en av dem visar sig vara Percys pappa.

"Född till hjälte" är ett fantastiskt actionäventyr i gudarnas fotspår och du hittar den HÄR.

Boktips: Science Fiction

Till skillnad från fantasy kan man göra något åt ett faktum i en science fiction story och science fiction förhåller sig mer realistiskt, futuristiskt och är ofta grundade på vetenskapliga och teknologiska spekulationer.

Andy Weirs "Uppdrag Hail Mary" med en förstaplacering på New York times 

Uppdrag Hail Mary är ett sci-fi mästerverk. En intensiv, känslomässig och djuplodande science fiction roman. Boken ger ett fängslande porträtt av mänsklig uppfinningsrikedom och förmågan att överleva. Dramat vecklar ut ändlösa vetenskapliga pussel där hela mänskligheten står på spel.

Du hittar "Uppdrag Hail Mary" HÄR.

Boktips: Romaner

Skönlitterära berättelser kallas för romaner. Det kan vara en roman om påhittade berättelser, underhållning eller historiska berättelser m.m. 

Henrik Langes sammanfattningar av klassiker "Romaner för dig som har bråttom"

"Romaner för dig som har bråttom" sammanfattar genialiskt kända klassiker på en sida. Här får du en snabb bild av klassiker som: 

Da Vinci-koden 

Mörkrets Hjärta 

Flugornas herre 

Bibeln 

Bröderna Lejonhjärta 

Röda rummet 

Den Gamle och havet 

Lasermannen

God Natt Alfons Åberg 

Fru Björks öden 

Odysséen 

Sagan om ringen 

Du hittar dessa fantastiska sammanfattningar av klassiker HÄR.

Boktips: Ljudböcker

Ett abonnemang på ljudböcker kan vara bra för att utnyttja tid när det är svårt att hålla ordning på en fysisk bok eller när det är skönt att bara lyssna. T ex kan man utnyttja tiden på bussen, promenaden m.m. för att lyssna på en ljudbok istället för att läsa den fysiskt.

Prova ljudböcker gratis i 1 månad HÄR.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.