Köksknivar
Köksknivar - Foto: Canva

Köksknivar för en lyckad och rolig matlagning

Skärpa, uthållighet och korrosionsbenägenhet bör man tänka på när letar efter en ny kniv för matlagning. En hyfsat bra kniv för matlagning kan man få för 200kr men vill man ha klass på kniven får man gå upp i prisklassen drygt 1000kr.


En vass kökskniv gör matlagningen både roligare och säkrare. 

Artikeln innehåller reklamlänkar

Det dominerande materialet för kockknivar är rostfritt stål. De keramiska knivarna är mycket vassa men kan inte slipas när de slöat till sig. 

En slö kniv krossar cellerna i grönsaken så att saften rinner ut. En vass kniv ger ett fint snitt och behåller råvarans saftighet.

En del knivar blir tyvärr slöare efter en slipning som man bör göra regelbundet.

Grundtips för bra köksknivar: Köp slipsten!

En bra kniv skall aldrig köras i diskmaskin och de måste skötas rätt för att hålla länge. En lätt slipning efter varje användning med slipstål är en självklarhet som inte alla följer trots att de investerat i en dyr fin kniv. Därtill skall kniven slipas med en våt slipsten ett par eller några gånger om året.

Du hittar ett bra slipstål för de vassaste knivarna HÄR.

Du behöver minst 4 st bra köksknivar för att matlagning skall bli roligt

Skalkniven

Skalkniven är en liten kniv som är ca 8-12 cm lång. Skalkniven används lämpligast för att skala t ex frukt, lök och för att putsa kött, skära ut svarta prickar från potatisen m.m. Du hittar skalkniven HÄR.

Brödkniven

Brödkniven har ett långt tandat knivblad. Förutom t ex surdegsbröd skär brödkniven fint i frysta fiskblock eller tomater med “sega” skal. Du hittar brödkniven HÄR.

Filékniv

Filékniven är tunn, lätt böjlig, har ett lågt blad och är ca 15-20 cm lång. Filékniven används för att filéa fisk eller för att putsa kött och du hittar den HÄR.

Kockkniv

Kockkniven skall ha ett handtag som passar din storlek på handen och vara ca 20-25cm lång. Kockkniven används till både kött och grönsaker. Kockkniven fungerar för skärning, hackning, delning. Du hittar kockkniven HÄR.

Knivskötsel

Skärpan hos en bra kniv kan behållas om man efter varje användning drar den mot ett slipstål cirka 10 gånger på varje sida eggen. Slipstålet ger en lätt slipning och räcker inte för en riktig slipning. En ordentlig slipning kan du göra med en enkel slipsten. Slipstenen skall alltid vara våt under slipningen. En ordentlig slipning bör ske ett par eller några gånger om året. 

Chef´s Choice elektriska knivslip


Denna elektriska knivslipen hittar du HÄR.


Kökslådan förstör kniven

Om kniven läggs direkt i kökslådan med andra bestick kommer den snart förlora sin skärpa. Sätt kniven i ett knivblock så att de skyddas från slitage från övriga ting i kökslådan.

Knivblock för kökslådan

Ett knivblock för kökslådan hittar du HÄR.

Knivdiskning

Omedelbart efter användning skall kniven diskas, torkas placeras på sin plats. Kniven får aldrig diskas i diskmaskin där den stöter ihop med andra föremål. Maskindiskmedlet kan också skada kniven eftersom det ofta innehåller slipmedel som kniven inte mår bra av.

Artikelbild från Canva

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Caia Cosmetics bästa skönhetsprodukter att fynda på rea – passa på

16 Nov 2023, 10:46

Singles Day 2023: Här är butikerna som har rea – ska du shoppa?

6 Nov 2023, 00:00
Snart är det dags för Black Friday och den stora rean som kickar igång julhandel, men rean smygstartar med Singles Day redan nu på fredag! Vilka erbjudanden finns då under Singles Day? Du hittar svaren här!

Så hittar du de billigaste kontaktlinserna – 3 tips

20 Sep 2023, 08:54
I en värld där vi ständigt strävar efter att förenkla vår vardag, har kontaktlinser blivit ett självklart val för många som söker en lösning på sitt synproblem. Därför har vi samlat 3 tips för att hitta de bästa och billigaste kontaktlinserna online.

Kundklubben Zalando Lounge ger dig unika erbjudanden

11 Maj 2022, 10:01
Vad är det egentligen som är så bra med Zalando Lounge? Vi reder ut frågorna och förklarar hur tjänsten fungerar.

Hjälpmedel för amning

11 Maj 2022, 09:26
Vi har letat fram produkter som hjälper dig med amningen. Gör det mer bekvämt och låt pappan ge barnet mjölk ibland.

Fynda produkter till sommarens grillning - upp till 75% rabatt

9 Maj 2022, 13:49
Tips till dig som ska grilla i sommar. Hitta praktiska produkter som gör grillandet lite mer njutningsfullt.