Fredag 28 Jan
Stockholm
KOMMERSIELL SEKTION. Artiklarna innehåller annonslänkar.

Så här fungerar hårborttagning med IPL

De senaste åren har apparater för hårborttagning med IPL förbättrats väsentligt jämfört med för några år sedan då de flesta apparater var ganska dåliga. IPL fungerar inte för alla. Därför har tillverkarna ofta ett prova-på erbjudande på upp till fyra månader.

Läs mer

Artikeln innehåller reklamlänkar

Hårväxtens tre olika faser

Varje hårsäck har sina faser. Ibland växer det och ibland vilar det.

Hårets tillväxtfas

Tillväxtfasen kallas lite finare för den “Anagena fasen” och varar i cirka fyra månader. Omkring 90% av alla hårstrån befinner sig i den anagena fasen som brukar vara i ca fyra månader men kan pågå i flera år.

Hårets övergångsfas

Övergångsfasen kallas lite finare för den “Katagena fasen” och pågår normalt i några veckor. I den här fasen slutar håret att växa och förbereder sig på att vila. Hårsäcken (hårets rot) drar ihop sig och upphör att producera tillväxt.

Hårets vilofas

Vilofasen kallas lite finare för den “Telogena fasen” och pågår normalt i upp till ett halvt år. Efter ett tag lossnar hårstrået och är en naturlig del av hårets livscykel. Efter att  hårstrået har lossnat så börjar hårsäcken åter gå in i tillväxtfasen. Och så börjar hårcykeln om från början.

IPL-hårväxt behandling

IPL-behandling fungerar bäst i hårstrånas tillväxtfas. För att komma åt den här fasen i hårstrået man vill ha bort behöver man upprepade behandlingar så att man vet att man behandlat under själva tillväxtfasen.

IPL är på svenska en förkortning av “intensivt pulserat ljus”. Apparaten för IPL-behandling skickar en energi i form av ljuspulser i olika våglängder. 

Ljuspulserna absorberas i det mörka pigmentet melanin i hårstrån och hårsäckar. 

IPL-hårväxtbehandlingens begränsningar

IPL fungerar bara på mörka hårstrån och alltså inte på ljust, grått eller rödblont hår. 

Personer med solbränna eller personer med mörk hud skall inte använda IPL-behandling. 

Om man har tatueringar eller ärr skall man vara försiktig vid IPL-behandling så att man inte skadar huden.

Kvinnor som är gravida skall inte behandla sig med IPL.

Vissa mediciner t ex smärtstillande och antibiotika är inte bra att kombinera med IPL-behandling.

Inför en IPL-hårväxtbehandling

Innan man börjar en behandling skall man vara rakad och tvättad utan insmörjning med olja eller hudlotion.

Hur man gör IPL-hårväxtbehandlingen

Första gången skall man testa på ett litet område för att under ett dygn följa upp så att man inte fått några obehagliga hudreaktioner.

Under IPL-behandlingen förs IPL-apparaten långsamt över huden där man vill bli av med hårväxt. Varje del av huden skall få en ljusimpuls som fås genom att du hela tiden förflyttar apparaten över huden. Att det känns lite varmt är normalt men om det gör ont skall du sänka styrkan på ljuspulserna.

Uppskattningsvis tar ett underben cirka en kvart att behandla.

IPL-apparaterna skall användas ofta, gärna varannan vecka de första månaderna, för att ge resultat. Sedan räcker det med en gång i månaden till att så småningom räcka ett par gånger per år.

IPL tar inte bort håren permanent men behandlingen gör hårsäckarna inaktiva. Håren skall glesna och inte växa tillbaka lika snabbt som före behandlingen.

Säkerhet kring IPL-apparaten

Det är viktigt att IPL-apparaten bara kan ge ifrån sig ljuspulser när den har kontakt med huden. Ett barn skall inte kunna skjuta ljusstrålar mot t e x ögonen.

Tips på bra IPL-apparater

Philips IPL Lumea Advanced BRI921/00 för hårborttagning

Philips IPL Lumea Advanced, BRI921/00 är en mycket bra hårborttagare för synligt hår och ger oftast effekt redan efter fyra veckor. Philips IPL Lumea Advanced, BRI921/00 är kliniskt testad och dermatologiskt godkänd. Apparaten anpassar sig automatiskt efter hudtonen för en säker och effektiv behandling. Om apparaten känner att hudtonen är för mörk slutar den automatiskt att ge ljuspulser.

För mindre och mer känsliga kroppsområden används ett precisionshuvud för t ex ansiktshår på överläppen, hakan, kinderna eller andra känsliga områden. 

Det medföljer också en minirakapparat eller penntrimmer som kan användas för ansiktet.

Normala behandlingstider för Philips IPL Lumea Advanced, BRI921/00 är:

  • Bikini:  4 minuter

  • Underben:  15 minuter

  • Armhåla:  2,5 minuter

  • Ansiktsområden: 2 minuter

Braun Silk-expert med IPL- hårborttagning

Braun Silk-expert används av skönhetssalonger för att med IPL-teknik ta bort hårväxt. IPL-tekniken ger intensiva ljusimpulser som punktmarkerar melaninet i hårsäcken. Ljusimpulsen skickas ned ända till hårsäckens rot och förhindrar att hårväxten kommer upp igen.

Braun Silk-expert använder sig av ipl-hårborttagning och är samma teknik som används på skönhetssalonger för att ta bort hårväxt. Ipl-hårborttagning skickar ut intensiva ljusimpulser som punktmarkerar melaninet i hårsäcken och skickas ned ända till hårsäckens rot och förhindrar att hårväxten kommer upp igen. 

Du hittar Braun Silk-expert HÄR.

Artikelbild från Canva