Torsdag 21 Okt
Stockholm
KOMMERSIELL SEKTION. Artiklarna innehåller annonslänkar.

Vad som gäller om ratt- och sjöfylla

Upp till 6 månaders fängelse kan bli konsekvensen för ratt- eller sjöfylla. Gränsen går vid 0,2 promille för ratt- eller sjöfylla.

Läs mer

Artikeln innehåller reklamlänkar

Sjöfylla

Sjöfylla kan bli aktuellt om du framför en båt (eller har en ansvarsfull post som t ex den som navigerar) om båten går minst 15 knop eller är minst 10 meter lång. Även i fall då en person har lägre värden kan en person straffas för sjöfylla om personen inte kan framföra farkosten på ett betryggande sätt.

Även vid sjöfylla kan Transportstyrelsen bedöma att körkortet för bil skall dras in.

Återkallat körkort vid ratt- eller sjöfylla

Den som får sitt körkort återkallat mer än 12 månader måste ansöka om körkortstillstånd igen för att få ett nytt körkort.

Dödsolyckor vid rattfylla

I genomsnitt är var 500:e bilist rattfull.

Trafikverkets djupstudier av dödsolyckor visar att ca 60 personer per år i Sverige omkommer i en alkohol- eller drogrelaterad trafikolycka. Detta motsvarar cirka 28 procent av alla omkomna människor i trafiken per år.

Inte säkert för rattfylla dagen efter alkoholförtäring

Flera rattfulla bilister som fastnar i kontroller har inte druckit alkohol samma dag och har trott att alkoholen lämnat kroppen. Det är mycket olika hur snabbt olika människor förbränner alkohol och man kan inte lita på gamla tips om hur många glas man förbränner av en specifik alkoholsort.

Om du är pigg och utvilad men ändå osäker, kan du alkoholtesta dig själv

Dräger alkoholmätare för professionellt bruk

Om du vill ha en riktigt bra alkoholmätare som du kan använda dagen efter (förutsatt att du känner dig pigg och utvilad) hittar du den HÄR.

Artikelbild är från Canva

Håller du med om att de är dumt att köra bil dagen efter?
Tack för din röst!