Stockholm
KOMMERSIELL SEKTION. Artiklarna innehåller annonslänkar.

Portabel AC testade av Råd & Röns “Bäst i test”

Air condition
Air condition. Foto: Canva

När sommaren värmen kommer är det frestande att få kylhjälp av en AC. Råd & Rön har utsett en vinnare i “Bäst i test” för portabla AC.

Läs mer

När sommaren värmen kommer är det frestande att få kylhjälp av en AC. Råd & Rön har utsett en vinnare i “Bäst i test” för portabla AC.

Tips inför val av portabel AC

På marknaden finns flera alternativ som kallas portabla. Observera att det ofta inte är så portabelt som man skulle vilja. Det krävs slanginstallation som gör att man normalt inte flyttar runt en portabel AC. Den portabla AC:n är också relativt tung att bära och kan väga över 30 kilogram.

Bästa användningen får man om man gör hål i väggen och ut på olika ställen i huset. I annat fall får man leda ut värmen som samlas i AC:n genom ett öppet fönster. Vid fönsterinstallation av slangen finns särskild utrustning som håller slangen på plats och ser till att den varma luften inte kommer tillbaka in i huset.

När AC:n väl är installerad kan det vara underbart skönt att få bort varmluften i huset.

Olika modeller är naturligtvis olika bra. 

En modell kan ta ned temperaturen från 35 grader celsius till 25 grader celsius på en kvart. Andra modeller klarar inte av det på ens tre timmar.

Observera att AC:n i allmänhet ger ett relativt högt ljud ifrån sig. När tillverkaren beskriver att det finns två ljudnivåer att välja mellan, så är det normalt ingen större skillnad mellan de två ljudlägena.

Det är också mycket olika hur väl AC:n ger en jämn temperatur i rummet. Den ena modellen har bara 1 grads variation i rummet medan en annan AC-modell kan ha fem graders skillnad på den varmaste och den kallaste punkten i rummet.

Det är viktigt att göra rent luftfiltren regelbundet, helst en gång i veckan.

Man får räkna med att AC:n använder ca 1 kilowatt per timma.

Vinnare av Råd & Röns "bäst i test" för portabla AC

När Råd & Rön testade olika AC-modeller var det två Electrolux som utmärkte sig.

Bäst-i-test för portabla AC blev Electrolux (med 71 poäng i Råd & Röns test) som kylde snabbast och höll den jämnaste temperaturen i rummet.

Electrolux AC som vann Råd & Röns test hittar du HÄR.

Artikelbilden är från Canva

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.