Barnmaskerad är nyttigt för utveckling av barns fantasi

De psykologiska fördelarna av att klä ut sig är stora. Barnet ökar genom rollspel sin förmåga att umgås, visa empati och utveckla sitt självförtroende.


Få kalas kan bli så kul som en riktig barnmaskerad då barnen får klä ut sig och spela ut olika fantasier och roller under leken. 

En välfylld maskeradlåda kan också bjuda på överraskningar i vardagen när barnet väljer att klä ut sig.

Artikeln innehåller reklamlänkar

De psykologiska fördelarna av att klä ut sig är stora. Barnet ökar genom rollspel sin förmåga att umgås, visa empati och utveckla sitt självförtroende.

Barn lär sig mycket genom att imitera en maskeradkaraktär. Det är viktigt för barnet att den själv får välja kostym. 

Redan från födseln börjar barnet utveckla sin personlighet. För att göra det upptäcker barnet olika roller tills de hittar sin egen identitet i sitt eget sociala sammanhang.

Maskeraddräkter hjälper barnet att finna olika roller. Modiga superhjältar, vänliga djur, sagoprinsessor och sagoprinsar, mordiska eller snälla monster ger barnet idéer som hjälper dem att utveckla sin egen personlighet.

Genom att klä ut sig stimuleras kreativitet och fantasi. När ett barn tar på sig en annan identitet känner de faktiskt att det är en valp, läkare, en drake eller en viking.

I en förklädnad kan barnet öka sin känslomässiga utveckling och hitta andra synvinklar än under normala förhållanden. De upplever förklädnader känslor vilket gynnar barnets empatiska utveckling.

Barn som normalt är blyga kan i en förklädnad testa på att leva ut och känna på hur det är att inte vara blyg.

När ett barn i förklädnad känner sig mer självsäker förbättras barnets kommunikationsförmåga och förmåga att umgås med sina kompisar.

Att klä ut sig är ju förstås också väldigt roligt för barnet.

Här följer lite idéer och inspiration inför att barnen skall ha maskerad eller känner för att klä ut sig.

Egyptisk kvinna för barnmaskerad

När man får leka egyptisk gudinna kanske det blir inspiration till en egyptisk dans. Den här dräkten kan bli barnmaskeradens succédräkt. Dräkten har en klänning och en väst med krage samt damask, bälte, gloveless och armbands.

Kapten Jack piratdräkt för barnmaskerad

Kapten Jack är en karaktär som många pojkar tycker är kul att spela på barnmaskeraden.

Pirattjej för barnmaskerad

Pirattjejer finns också bland pirater. Den här piratdräkten i dödskallemotiv för tjejer har en gotisk touch. Pirattjej-dräkten består av en röd- och svartrandig klänning med tillhörande vit överdel och en vit dödskalle med korslagda benpipor tryckta där fram. Piratlooken förstärks av den matchande svart- och rödrandiga huvudscarfen som också har motiv med dödskalle och benpipor. Dräkten är till 100% gjord i polyester.

Askungen maskeraddräkt för barn

Askungen är en av de mest kända prinsessberättelserna med ett romantiskt slut. Den fattiga flickan lyckades charma prinsen på slottet. Den ljuvliga kjolen rör sig fint när man snurrar runt och de blå nyanserna lystrar fint.

Monstret Sulley för barnmaskerad

Monstret Sulley ser ut att ha kommit direkt från Monstropolis. 

Monstren i staden Monstropolis är livrädda för barn eftersom de tror att barn är giftiga. Den här blå Sulleydräkten är gjord för att imponera på barnmaskeraden.

Viking maskeraddräkt för flickor på barnmaskerad

Viking maskeraddräkt gör att barnet upplever sig återvända till vikingatiden. Vikingadräkten går över barnets knä och har fina detaljer med ett bälte i midjan. Till vikingadräkten medföljer en huvudbonad.

Vampyr spindeldräkt för barnmaskerad

Vampyr spindeldräkt till barnmaskeraden

Vampyr spindeldräkt kan skrämma den minst lättskrämda. Ibland kan det vara kul att se lite farlig men ändå snygg ut. Den snygga vampyrklänningen har coola spindelnätsdetaljer och en fastsydd krage.

Dracula cape dräkt för barnmaskerad

Dracula håller sin advokat fången trots att han ville hjälpa Drakula att bosätta sig i England. Som Draculas fånge förstår advokaten att Dracula med sina övernaturliga krafter inte borde få komma till England. 

Advokaten lyckas inte stoppa Dracula från att komma till England och smitta människor med sin blodtörst. Men när Dracula åkt hem till sin borg i Rumänien lyckas advokaten döda Dracula i sin kista och människor som blivit smittade av Darculas blödtörst tillfrisknade.

Rollen som Dracula passar för den som vill sprida lite skräckkänsla på barnmaskeraden. 

En cape i svart gör att man kan se ut som Drakula. Till capen använder du en vit skjorta och svarta byxor. 

För bästa effekt så kan du komplettera med vit ansiktsfärg och huggtänder.

Artikelbild är från Canva

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Caia Cosmetics bästa skönhetsprodukter att fynda på rea – passa på

16 Nov 2023, 10:46

Singles Day 2023: Här är butikerna som har rea – ska du shoppa?

6 Nov 2023, 00:00
Snart är det dags för Black Friday och den stora rean som kickar igång julhandel, men rean smygstartar med Singles Day redan nu på fredag! Vilka erbjudanden finns då under Singles Day? Du hittar svaren här!

Så hittar du de billigaste kontaktlinserna – 3 tips

20 Sep 2023, 08:54
I en värld där vi ständigt strävar efter att förenkla vår vardag, har kontaktlinser blivit ett självklart val för många som söker en lösning på sitt synproblem. Därför har vi samlat 3 tips för att hitta de bästa och billigaste kontaktlinserna online.

Kundklubben Zalando Lounge ger dig unika erbjudanden

11 Maj 2022, 10:01
Vad är det egentligen som är så bra med Zalando Lounge? Vi reder ut frågorna och förklarar hur tjänsten fungerar.

Hjälpmedel för amning

11 Maj 2022, 09:26
Vi har letat fram produkter som hjälper dig med amningen. Gör det mer bekvämt och låt pappan ge barnet mjölk ibland.

Fynda produkter till sommarens grillning - upp till 75% rabatt

9 Maj 2022, 13:49
Tips till dig som ska grilla i sommar. Hitta praktiska produkter som gör grillandet lite mer njutningsfullt.