Mattval kan vara viktigt för att ge den rätta känslan i rummet

När det är dags att välja matta är det viktigt att välja rätt storlek och rätt material, beroende på var du skall ha mattan.


När det är dags att välja matta är det viktigt att välja rätt storlek och rätt material, beroende på var du skall ha mattan.

Storleken är viktigast när man väljer en matta för att rama in rummet rätt. En matta som är för liten försvinner i rummet och en matta som är för stor kan ta över rummet mer än önskat. Det är dock bättre att mattan är lite för stor än för liten.

Artikeln innehåller reklamlänkar

Vardagsrumsmattan behöver ett slitstarkt material

Till vardagsrummet är det inte bara storleken som är viktigt. Valet av material kan avgöras om det finns barn, husdjur och om rummet används till vardags eller inte. 

Ull är ett smutsavstötande och slitstarkt material som kan vara bra om vardagsrummet är flitigt använt av vuxna och barn. Ullmattor är ofta vändbara vilket kan vara praktiskt och minska frekvensen av tvättbehov.

Mattan på bilden ovan hittar du HÄR.

Vad man behöver tänka på med en matta ihop med möbler

För möbler är grundregeln att alla möbler står med minst två ben på mattan. Då får man en helhetskänsla i rummet och hela möblemanget ramas in av mattan.

Mattan på bilden hittar du HÄR.

Matta under alla möbler kan ge en fin salongkänsla

I ett stort vardagsrum kan en stor matta passa som ligger under hela möblemanget. Man kan då åstadkomma en lyxig salongskänsla.

Matta till kök och matrum behöver vara praktisk och lätt att tvätta

Till köket och matrummet gäller det att tänka praktiskt. Rätt storlek och material som tål smuts och en matta som helst är vändbar är ett bra val i ett rum som används dagligen. 

Ull och pet yarn är de bästa materialen. Tänk på att mattan bör sticka ut ca 60-90 cm utanför bordets kanter för att det skall bli snyggt och enkelt att dra ut stolarna.

När stolen är helt utdragen skal alla stolsben stå på mattan. Tänk också på att du skall ha samma utrymme för solarna på kortändarna av bordet.

Mattan på bilden HÄR

Matta till sovrummet skall ge en skön känsla

Sovrummet har normalt minimalt slitage på en matta vilket gör att man i princip kan ha vilken matta som helst. Materialvalet blir inte lika viktigt som i andra rum som används mer. I sovrummet blir mysfaktorn viktigare. Den här mattan hittar du HÄR.

Artikelbilden är från Canva

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Caia Cosmetics bästa skönhetsprodukter att fynda på rea – passa på

16 Nov 2023, 10:46

Singles Day 2023: Här är butikerna som har rea – ska du shoppa?

6 Nov 2023, 00:00
Snart är det dags för Black Friday och den stora rean som kickar igång julhandel, men rean smygstartar med Singles Day redan nu på fredag! Vilka erbjudanden finns då under Singles Day? Du hittar svaren här!

Så hittar du de billigaste kontaktlinserna – 3 tips

20 Sep 2023, 08:54
I en värld där vi ständigt strävar efter att förenkla vår vardag, har kontaktlinser blivit ett självklart val för många som söker en lösning på sitt synproblem. Därför har vi samlat 3 tips för att hitta de bästa och billigaste kontaktlinserna online.

Kundklubben Zalando Lounge ger dig unika erbjudanden

11 Maj 2022, 10:01
Vad är det egentligen som är så bra med Zalando Lounge? Vi reder ut frågorna och förklarar hur tjänsten fungerar.

Hjälpmedel för amning

11 Maj 2022, 09:26
Vi har letat fram produkter som hjälper dig med amningen. Gör det mer bekvämt och låt pappan ge barnet mjölk ibland.

Fynda produkter till sommarens grillning - upp till 75% rabatt

9 Maj 2022, 13:49
Tips till dig som ska grilla i sommar. Hitta praktiska produkter som gör grillandet lite mer njutningsfullt.