Komplettera med D-vitamin när solsemestern är avslutad

D-vitamin är ett bra sätt att öka sitt välmående och under sommaren får vi det främst från solen. Så här kan du få i dig D-vitamin när solens strålar inte når dig.


När solsemestern avslutats och vi snart inte får så mycket sol på oss är det dags att komplettera med ett verkningsfullt D-vitamin. Kroppen behöver behålla sin goda nivå av D-vitamin som kan hålla oss pigga och friska även genom höst och vinter. 

Vi får D-vitamin naturligt från solens strålar

I huden bildas D3-vitamin när huden får solljus på oss. Efter sommaren står inte solen i Sverige tillräckligt högt på himlen för att vi skall få upp den nivå av D-vitamin som vi behöver för att må bra.

Särskilt viktigt för veganer och mörkhyade att komplettera sitt D-vitamin med tillskott

Särskilt viktigt är det för veganer att komplettera med D-vitamin eftersom vegansk kost ofta innehåller mindre D-vitamin än vanlig kost. Även mörkhyade personer har ett större behov av tillskott jämfört med ljushyade personer eftersom mörkhyades hud inte bara skyddar mot solens farliga strålar utan också för den mängd solstrålar vi behöver för en bra D-vitaminnivå.

Symptom på D-vitaminbrist

Symptom på D-vitaminbrist är trötthet, led- och muskelsmärtor, muskelsvaghet, skelettsmärtor, muskelkramper samt svårigheter att resa sig upp och gå i trapport m.m. Brist på D-vitamin kan hos vuxna också ge upphov till osteomalaci (benvävsuppmjukning) som ger ökad risk för frakturer.

Vitamin D-brist är associerat med trötthet, muskelsvaghet, led-, muskel- och skelettsmärtor, parestesier i händer och fötter, muskelkramper samt svårigheter att resa sig och att gå i trappor. Vitamin D-brist kan hos vuxna ge upphov till osteomalaci med risk för frakturer.

Under vinterhalvåret mår de flesta bra av att komplettera med D-vitamin som innehåller 100 µg, men mörkhyade personer bör överväga ett högre µg-tal.

Överdosera inte D-vitamin

Det är viktigt att följa de rekommendationer som finns på produktbeskrivningarna för D-vitamin. Det är inte nyttigt och kan vara skadligt att överdosera D-vitamin. 

En bra grundregel är att man inte skall ta mer än en tablett dagligen. 

Elexir Pharmas veganska vitamin D3


Elixir Pharma veganska vitamin D3 utvinns ur lav som tagits från stenar och berghällar och innehåller 100 µg D-vitamin.

Du hittar detta goda komplement för D-vitamin HÄR.

Artikelbild är från Canva

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kompletterar du med D-vitamintillskott under vinterhalvåret ?
Tack för din röst!