Onsdag 8 Dec
Stockholm
KOMMERSIELL SEKTION. Artiklarna innehåller annonslänkar.

Att flyga till London kräver fortfarande flera förberedelser

Att flyga till London i augusti som dubbelvaccinerad kräver fortfarande en del förberedelser och Covidtest

Läs mer

Då England nu inte är med i EU måste man särskilt kolla vad som gäller för resor till London. Flygen börjar nu i augusti bli halvfulla och priserna är fortfarande ovanligt låga. 

Om man inte noga förberett sig kan det bli problem redan vid gaten då ett färskt reseintyg från läkare kontrolleras före ombordstigning. Men det är flera åtgärder och QR-koder som måste samlas inför att man skall gå igenom passkontrollen i England.

Artikeln innehåller reklamlänkar

Billiga flygbiljetter till England

Billiga flygbiljetter nu till England hittar du HÄR.

Resande till England måste alltid kontrollera aktuella regler

Englands regler för inresor ändras regelbundet. Först måste man kolla hur Sverige är klassat HÄR.

Olika länder delas in i olika färger och för närvarande i augusti är Sverige klassat som “Amber” (Gul bärnsten).

I mitten av augusti är det alltså “Amber list rules” som skall följas vid inresa till England

Även dubbelvaccinerade i EU måste Covid-testa inom 3 dagar före inresa till England (just nu gällande “Amber-list rules”)

Det finns olika testföretag som tar ganska bra för ett Covidtest med reseintyg som man nu kan köpa billigt för eget hemmabruk (ej reseintyg) t ex HÄR.

Men man får betala för själva reseintyget med en QR-kod som måste utfärdas av en läkare på engelska. Priserna för ett resintyg varierar kraftigt från strax under 500kr till några tusenlappar.

Covidtestet och reseintyget skall vara utfärdat inom 3 dagar före inresan.

Redan vid gaten på flygplatsen kontrolleras inte bara pass och boardingkort utan också om man har en QR-kod från ett internationellt godkänt resintyg.

Dubbelvaccinerade i EU måste också före inresa till England beställa Covidtest efter ankomst (just nu gällande “Amber-list rules”)

Vid ankomsten kan passkontrollen i England kräva att du har beställt och betalat för ett s.k. “Day 2-test”. Dessa varierar också kraftigt i pris från 600kr till några tusen kronor. Testproceduren kan ske på en mottagning eller genom ett sjävtest (med hjälp av en budfirma). Engelska regeringen listar alternativa leverantörer på sin hemsida för Covidråd HÄR.

Man får inte alltid en QR-kod när man beställt ett Covidtest “Day 2”, men du måste kunna bevisa för gränskontrollen i England att du gjort en sådan beställning.

Dubbelvaccinerade måste fylla i en blankett “passenger locator form” vid inresa till England (just nu gällande “Amber-list rules”)

Det är mycket viktigt att man fyller i en s.k. “Passenger locator form” där du skall redovisa vilka adresser du vistas på i England, hur du kan kontaktas, referensnummer på ditt Covidtest från Sverige och referensnummer på det Covidtest som du beställt för dag 2 i England. 

Det kan bli dryga böter om man inte fyllt i denna blankett, som efter att du fyllt i den ger dig en QR-kod att uppvisa vid inspektion.

När du får första frågan “Do you have a passenger locator account” så är det ett tips att svara nej och färdigställa utan att öppna ett s.k. “account”.

Det är enklare att få fram hela blanketten med alla frågor om Covidtest m.m. om man inte öppnar ett konto.

Du startar ifyllnad av “passenger locator form” HÄR.

Glöm inte att alltid kolla om reglerna ändrats när du skall flyga till England

Glöm inte att alltid kontrollera om reglerna för inresa till England ändrats HÄR.