Blodtrycksmätare kan vara livsavgörande

För dem som fyllt 40 kan en blodtrycksmätare hemma vara livsavgörande. Ett för högt blodtryck kan ge livshotande skador, men är enkelt att behandla om det upptäcks i tid.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

För dem som fyllt 40 kan en blodtrycksmätare hemma vara livsavgörande för att du i tid skall se en farlig förhöjning av blodtrycket och kunna uppsöka för behandling i tid. 

Ett för högt blodtryck kan ge livshotande skador, men är enkelt att behandla om det upptäcks i tid.

Artikeln innehåller reklamlänkar

Vad är ett blodtryck?

Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet kommer ut från hjärtat och ut i kroppen för att sedan komma tillbaka till hjärtat.

Hur är symptomen för ett högt blodtryck?

Ett farligt högt blodtryck behöver inte ge några symptom alls men ger oftast en trötthet och huvudvärk.

Vilka problem kan ett högt blodtryck ge?

Ett högt blodtryck kan ge allvarliga hjärt-kärlsjukdomar och njurproblem. Exempel på sjukdomar orsakade av ett för högt blodtryck är stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, demens, njursjukdomar och försämrad blodcirkulation i framförallt benen.

Hur många har för högt blodtryck?

Ungefär en tredjedel av den svenska befolkningen har ett för högt blodtryck som kräver behandling med ett lämpligt blodtryckssänkande läkemedel.

Blodtryckssänkande medel ökar inte riskerna för Covid

Det rykte som florerat om att blodtryckssänkade medel ökar riskerna för Covid stämmer inte.

Det är det övre trycket man skall ha koll på när man blir äldre

Det övre “systoliska” trycket är det tryck som man skall ha mest koll på. Efter fyllda femtio är det vanligt att trycket stiger eftersom blodkärlsväggarna i artären stelnar.

Håll regelbunden kontroll på förändringar efter att en vårdcentral mätt blodtrycket

En läkare skall bedöma ditt blodtryck. Efter en sådan bedömning är det viktigt att hålla koll på eventuella förändringar så att läkare kan uppsökas igen om större förändring skett.

Målblodtryck

En hälsosam blodtrycksnivå anses idag ligga under 140/90. Hos äldre kan man ibland få nöja sig med 160/90 eftersom det är svårare att få ned trycket ju äldre man är.

Vad kostar en blodtrycksmätare?

Det finns många olika varianter av mätare. Vissa fäster du vid handled och andra på överarmen. Du hittar en bra blodtrycksmätare för några hundralappar och de dyraste går upp till drygt 1000 kr. De säljs på via Apotek, elektronikföretag eller hälsoföretag. 

En blodtrycksmätare i det övre prissegmentet och som fått bra betyg är Omron M7 Intelli IT. 

Här kan du köpa Omron M7 blodtrycksmätare

Prisvärda digitala blodtrycksmätare

En blodtrycksmätare kan vara en livsavgörande present till dig själv eller någon som du bryr dig om. Ett bra alternativ är en uppkopplad mätare som gör det enkelt att följa dina värden. Om du har en digital mätare behöver du i regel ladda ner en app som hämtar dina värden från apparaten. Digitala blodtrycksmätare behöver inte vara onödigt dyra och är ofta praktiska att använda. 

Medisana blodtrycksmätare

Är en uppkopplad blodtrycksmätare som du enkelt fäster på överarmen. Tack vare uppkopplingen så kan du koppla ihop mätaren med exempelvis populära appen VitaDock+ som finns både för Apple och Android. Medisana blodtrycksmätare ger samma precision som professionella stationära mätare. 

Här kan du köpa Medisana blodtrycksmätare

Artikelbild: Canva

Har du regelbunden koll på vad du har för blodtryck ?
Tack för din röst!