Nu kan du själv göra ett PSA prostata cancertest

Nu kan du göra ett självtest för upptäckt av prostata cancer. Män som upptäcker prostatacancer tidigt har mycket bättre möjligheter.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Nu kan du göra ett självtest för upptäckt av prostata cancer. Män som upptäcker prostatacancer tidigt har mycket bättre möjligheter. Om du misstänker att du har prostatacancer skall man ändå inte nöja sig med att självtesta. Läkare bör vid sådan misstanke alltid uppsökas.

Artikeln innehåller reklamlänkar

Men även om du eller din man inte har en misstanke om prostatacancer hos mannen så finns det möjlighet att för säkerhets skull regelbundet själv testa med ett självtest för prostatacancer hemma.

Om du har en förhöjd s.k. PSA-nivå (prostataspecifikt antigen) så behöver det inte innebära att du har en farlig cancer, men om du ser det i ett självtest måste du alltid uppsöka läkare för att följa upp anledningen till den förhöjda nivån av PSA.

Vad är PSA som man mäter i ett prostatatest?

Mannens PSA har till uppgift att främja befruktningsgraden i mannens sädesvätska. En förhöjd nivå kan, men behöver inte vara en indikation på prostatacancer.

Ger ett PSA prostata självtest för hemmabruk ett 100% säkert resultat?

Ett PSA-test ger inte ett 100%-igt resultat. Noggrannheten är ca 96%. Därför är det bra för män i åldern ca 50-75 år, att regelbundet testa sig så att man tidigt fångar upp en förhöjd nivå av PSA. Självklart bör man även regelbundet testa sig med hjälp av läkare.

Är det svårt att utföra ett PSA prostata självtest för hemmabruk?

På 15 minuter kan du själv utföra PSA prostata självtest för hemmabruk. Testet är helt smärtfritt och en noggrann beskrivning följer med förpackningen.


Ecotest för upptäckt av förhöjd PSA-nivå (indikation för prostatacancer)

Var hittar jag PSA självtest för upptäckt av prostatacancer?

Du hittar ett självtest för upptäckt av en förhöjd PSA-nivå HÄR.

Artikelbilden är från Canva