Stockholm
KOMMERSIELL SEKTION. Artiklarna innehåller annonslänkar.

Ge som present ett prostatatest PSA självtest för 119kr

Nu kan man göra ett självtest för upptäckt av begynnande eller risk för prostata cancer. Män som upptäcker prostatacancer tidigt har mycket bättre möjligheter att få bot.


Läs mer

Nu kan man göra ett självtest för upptäckt av begynnande eller risk för prostata cancer. Män som upptäcker prostatacancer tidigt har mycket bättre möjligheter att få bot.

Artikeln innehåller reklamlänkar

Om du misstänker att du har prostatacancer skall man ändå inte nöja sig med att självtesta. Läkare bör vid sådan misstanke alltid uppsökas.

Men även om du eller din man inte har en misstanke om prostatacancer så finns det möjlighet att regelbundet själv testa med ett självtest för prostatacancer hemma.

Ju tidigare man kan konstatera ett förhöjt PSA-värde desto större möjlighet till framgångsrik bot mot prostatacancer.

Om du har en förhöjd s.k. PSA-nivå (prostataspecifikt antigen) så behöver det inte innebära att du har en farlig cancer, men om du ser det i ett självtest måste du alltid uppsöka läkare för att följa upp anledningen till den förhöjda nivån av PSA.

Vad är PSA som man mäter i ett prostatatest?

Mannens PSA har till uppgift att främja befruktningsgraden i mannens sädesvätska. En förhöjd nivå kan, men behöver inte vara en indikation på prostatacancer.

Ger ett PSA prostata självtest för hemmabruk ett 100% säkert resultat?

Ett PSA-test ger inte ett 100%-igt resultat. Noggrannheten är ca 96%. Därför är det bra för män i åldern ca 50-75 år, att regelbundet testa sig så att man tidigt fångar upp en förhöjd nivå av PSA. Självklart bör man även regelbundet testa sig med hjälp av läkare.

Är det svårt att utföra ett PSA prostata självtest för hemmabruk?

På 15 minuter kan du själv utföra PSA prostata självtest för hemmabruk. Testet är helt smärtfritt och en noggrann beskrivning följer med förpackningen.

Ecotest för upptäckt av förhöjd PSA-nivå (indikation för prostatacancer)

Du hittar ett självtest för upptäckt av en förhöjd PSA-nivå HÄR.

Är prostatacancer vanligt ?

Enligt cancerfonden är prostatacancer den vanligaste cancersjukdomen i Sverige.

Hur många prostatacancerfall upptäcks i Sverige varje år ?

Varje år upptäcks 10 000 nya fall av prostatacancer. Sjukdomen är ovanlig före 50 års ålder. Men efter 50 fyllda bör alla män regelbundet testa sig för att kunna bota sjukdomen i tid. Hälften av dem som upptäckt prostatacancer är över 70 år.

En tredjedel av alla cancerfall hos män är prostatacancer.

Vilka symptom kan uppstå p.g.a prostatacancer ?

Problem att kissa eller täta urinträngningar med en svag urinstråle kan vara en indikation på prostatacancer. Blodbrist som ger bensvullnad eller blod i urinen kan också vara orsakad av prostatacancer, liksom smärtor i rygg eller höftena.

Är det svårt att upptäcka prostatacancer ?

Prostatacancern växer ofta långsamt och i början behöver det inte vara några symptom alls vilket gör att en regelbunden kontroll av äldre mäns PSA-värde kan rädda liv och göra det möjligt att effektivt bota i tid.

Vilket är det vanligaste sättet att upptäcka prostatacancer ?

Det är inte vanligast att prostatacancer upptäcks på grund av symptom. 

Det vanligaste sättet att upptäcka prostatacancer är en utredning efter att patienten visat ett förhöjt PSA-värde från ett PSA-test 

som du kan köpa HÄR.

Artikelbilden är från Canva.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.