Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
KOMMERSIELL SEKTION. Artiklarna innehåller annonslänkar.

Sneakers - Nyheter, artiklar, reportage och video

Sneaker, eller sneakers, är från början ett engelskt ord som refererar till sportskor eller gymnastikskor. Skor som hör till denna kategori är basketskor, löparskor, tennisskor och skaterskor. Det som skiljer skon från en traditionell sportsko, som är inriktad på att öka prestationen och komforten under träning och aktivitet, är att sneakers är mer trendig och stilren sko utan de tekniska detaljerna. Ordet kommer från det engelska ordet “sneak” som betyder smyg-/smyga. Det kommer sig från att gummisulan är så pass platt och tjock att stegen med skorna kan vara ljudlösa.


Sneakers, gymnastikskor, har blivit ett viktigt statement-plagg inom hiphopkulturen med märken som huvudsakligen Puma, Adidas och Nike. Likadant inom rock’n’roll-kulturen med märken som Converse. Andra stora märken som är kända inom kategorin sneakers är Fila, New Balance, Air Jordan, Asics, Reebok, Mizuno, Vans och DC Shoes.


Det var från början Vans som startade hela personaliseringstrenden med sneakers år 1966. Grundaren Paul Van Doren lät privatpersoner komma till fabriken med ett särskilt tyg och sedan få ett par skor gjorda. Skorna har, precis som till exempel jeans, blivit allt mer accepterade att bära på arbetsplatser och anses inte längre bara vara fritidskläder.


Från början fanns Converse All-Stars bara i svart och vitt, fram tills 1966 när fler färger producerades. Skorna har funnits på marknaden sedan 1917 och användes då bara som gymnastikskor. En av de yngsta personerna som någonsin blivit sponsrad av ett skoföretag inom kategorin sneakers, är Mark Walker som bara var tre år gammal. Han skrev kontrakt med Reebok efter att hans föräldrar skickat in en video där han satte 18 straffkast i rad.