Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu flyttar NBA-spelare till Europa

Sport | 12/10/2008 14:08

För några år sedan var det otänkbart – nu kan spelare tjäna bättre i Europa.

I juli blev Atlanta Hawkes-forwarden Josh Childress uppringd av sin agent Jim Tanner. Agenten berättade om lag som var intresserade av att värva Childress: Phoenix, San Antonio, Oklahoma City, Cleveland – och grekiska Olympaikos.

Josh Childress valde Atenlaget Olympiakos – och blev den bäst betalda basketspelaren i världen utanför NBA. På tre år tjänar han 140 miljoner kronor.

– Jag dubblar min lön, jag får en viktigare roll i laget jag har inga utgifter och flyttar till en trevlig stad. Hur många killar skulle inte göra det, oavsett om du är en advokat eller doktor, säger Josh Childress till New York Times.

Amerikaner har länge varit en grundstomme i de flesta europeiska ligor. Det har dock varit spelare som inte riktigt platsat i NBA. Nyheter24 har tidigare skrivit om supertalangen Brandon Jennings övergång till Virtus Roma. Frågan är om detta är inledningen på en allt stridare ström av basketstjärnor från USA till Europa.

– Verkligheten är att basket är på väg att bli en allt populärare sport, och det finns fler ligor som har råd att betala spelare bättre, säger NBA-chefen David Stern till New York Times.

Att byta världsdel passar kanske ändå inte alla amerikaner. Josh Childress är en öppen person. Tillsammans med sin bästa polare, Toronto Raptors-spelaren Jamal Sampson, brukar han åka utomlands på semester efter varje säsong. Tillsammans har de bland annat rest till Sverige, Uruguay och Spanien.

Se Josh Childress dunka på en snabbkontring:

Skrivet av: