Direkt från Compton till Colosseum

Brandon Jennings skippade collage och drog till Rom efter high school.


Gangstrapgruppen NWA släppte sitt klassiska album "Straight Outta Compton" 1988. Året därpå föddes Brandon Jennings i just Los Angeles-förorten Compton. Han blev så småningom en baskettalang av stora mått som värvades från sin skola i Compton till basketfästet Oak Hill Academy i Virginia. Där gjorde han succé på basketplanen, men inte alltid i lektionssalarna.

2006 beslutade NBA att ligans lag endast får värva spelare ett år efter att de gått ut high school (ungefär motsvarande svenskt gymnasium). De har gjort att den amerikanska collagelgan fått ett uppsving. Brandon Jennings, som inte hade särskilt bra betyg, var osäker på om han skulle komma in på det collage han hade tänkt sig.

I stället blev Jennings den förste amerikan att gå direkt från high school till att bli Europaproffs: i somras skrev han på för Romlaget Virtus Roma.

– Jag tror att det här kommer att få betydelse för hela sporten. Om de inte ändrar reglerna tror jag att många andra unga killar kommer att pröva lyckan i Europa, säger Brandon Jennings till New York Times.

I Virtus Roma har Jennings tre amerikanska lagkamrater. För att vara säkra på att 19-årige Brandon ska klara sig i den amerikanska huvudstaden har dessutom hans familj följt med till den italienska huvudstaden. Brandon Jennings är nöjd med att få regelbunden speltid i Virtus Roma.

– Jag ville inte gå på collage. Om jag hade gjort det och sedan kommit till NBA utan att vara redo, då hade jag fått vänta i två år tills jag skulle fått chansen. varför inte åka utomlands och lära sig proffslivet och hamna före i utvecklingen i stället? säger Brandon Jennings.

Representanter för collageligan NCAA – som fått ett uppsving swdan NBA införde ettårsregeln – är oroade över att många unga amerikaner kommer att följa i Jennings spår.

NBA-bossen David Stern är inte lika oroad:

– Jag tycker faktiskt att det är rätt coolt för en unge kille att göra et han gör. Det finns en stor värld där ute. Vill du spela för Roma i stället för Arizona, gör det du tror är bäst. Det är en postiv utveckling för unga killar och för NBA:s scouter, säger Stern till New York Times.

Se Brandon Jennings spela basket:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

2 timmar sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

3 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.