Cecilia Brækhus går titelmatchen mot Patricia Berghult i Colombia i augusti. Arkivbild.
Cecilia Brækhus går titelmatchen mot Patricia Berghult i Colombia i augusti. Arkivbild. - Foto: TT

Brækhus går titelmatch mot Berghult

Cecilia Brækhus har hunnit bli 40 – men den norska boxningsstjärnan ger sig inte i ringen.Nu är det klart att hon boxas om VM-bältet i superweltervikt.Motståndaren blir titelförsvarande svenskan Patricia Berghult, 27, och matchen avgörs i Cali, Colombia.


Brækhus adopterades från Colombia när hon var två år, därav valet av plats för WBC-mötet den 13 augusti.

"Äntligen! Det här är något jag länge sett väldigt mycket fram emot att få berätta", säger Cecilia Brækhus i ett pressmeddelande som den norska nyhetsbyrån NTB tagit del av.

Enligt Brækhus ligger långa förhandlingar bakom VM-matchen i Cali.

"Det ska bli helt fantastiskt att få kämpa på 'hemmaplan'. Boxning i landet jag adopterades ifrån, det är omöjligt att beskriva hur känslomässigt det är", säger hon.

Patricia Berghult. Arkivbild.

Titelkampen mot Berghult blir den första för Brækhus i viktklassen superweltervikt. Den 27-åriga svenskan tog över VM-bältet den 21 november förra året.

"Att jag hoppar direkt in i en ny VM-match i en ny viktklass, gör mig supermotiverad. Jag var den första kvinnan att bli utsedd till 'obestridd mästare'. Att kunna bli världsmästare i två olika viktklasser är nog det närmaste som kan matcha den prestationen, och är något jag starkt vill uppnå", säger Brækhus.

Brækhus var senast i ringen den 14 mars 2021. Då förlorade hon för andra gången mot Jessica McCaskill. Förlusterna kom efter att Brækhus vunnit 36 raka matcher.

"Berghult är en bra boxare. Jag tar en risk genom att ta en titelkamp direkt i en ny viktklass, men jag känner inte att jag har tid eller motivation att inte ta mig an en sådan utmaning. Jag hör hemma i ringen, och när jag får chansen att slåss om ett VM-bälte, då tar jag det med båda händerna", säger Brækhus.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!