Förbundskapten Johan Garpenlöv riktar kritik mot spelschemat.
Förbundskapten Johan Garpenlöv riktar kritik mot spelschemat. - Foto: TT

Garpenlöv: "Spelschemat en katastrof"

Tre Kronor åkte på sin första förlust i VM efter 2–3 mot USA.Efteråt riktade förbundskapten Johan Garpenlöv en rejäl salva kritik mot spelschemat.Jag tycker att det är katastrof, säger han.


Tre Kronor spelar sju gruppspelsmatcher i VM i Finland, och vid tre tillfällen spelar man match två dagar i rad.

Det är Johan Garpenlöv allt annat än nöjd med.

— Spelschemat är katastrof. Det är andra VM-turneringen i rad som vi spelar "back-to-back" tre gånger. Jag tror att det är vi och Storbritannien som har det så. Vi kan vinna matcher ändå, det har vi visat, men det är jättekonstigt att det får vara så i en VM-turnering, säger Tre Kronors förbundskapten.

"Katastrof"

Han säger att man har lyft sina åsikter om spelschemat men att man har fått svaret att det är enligt regelverket.

— Det är de ovanför mig som bestämmer men jag tycker att det är katastrof, säger Garpenlöv.

TT: Vad känner du över energinivån hos spelarna efter det tuffa inledningsprogrammet?

— I dag tror jag att första perioden mer handlade om inställning. Då menar jag inte att man skiter i det, men sänker man någon procent och möter ett bra lag så tappar du initiativet. Vi vill ha initiativet, äga pucken och vara drivande. Det var vi inte i första perioden. Men det var vi i andra och tredje perioden, då spelar vi som vi vill göra inställningsmässigt, säger Garpenlöv.

"Måste lära sig"

Han fortsätter:

— Jag tror kanske att man omedvetet ibland tror att man är inställd och förberedd men att man inte alltid är det alla gånger. Då kan det här matchandet vara en del i det, absolut. Men säger man det är det bara ursäkter. Det är nya matcher och man måste liksom lära sig att kugga i.

Tre Kronor förlorade mot USA med 2–3 efter att Adam Gaudette avgjort med 11,4 sekunder kvar. Det var Sveriges första förlust i turneringen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!