Calgarys målvakt Jacob Markstrom släppte in fyra mål på drygt tolv minuter och byttes ut i det tredje kvartsfinalmötet mot Edmonton i Stanley Cup. - Foto: TT

Jacob Markström utbytt i Edmontonkross

Edmonton körde över svensklaget Calgary i Stanley Cup i natt.Efter fyra insläppta puckar på tolv minuter blev Calgarymålvakten Jacob Markström förpassad till bänken.Edmonton leder nu kvartsfinalserien med 2–1 i matcher.

Fakta: Kvartsfinaler Stanley Cup

Tampa Bay–Florida: 3–0 i matcher. Nästa match spelas natten mot tisdag, svensk tid.

Colorado–St Louis: 2–1 i matcher. Nästa match spelas natten mot tisdag.

Edmonton–Calgary: 2–1 i matcher. Nästa match spelas natten mot onsdag.

Carolina–New York Rangers: 2–1 i matcher. Nästa match spelas natten mot onsdag.

Slutspelet spelas i bäst av sju matcher.

Det var ingen rolig kväll på jobbet för Jacob Markström och resten av Calgarys svenskar: Mikael Backlund, Elias Lindholm, Calle Järnkrok, Rasmus Andersson och Oliver Kylington.

Visserligen satte Kylington sitt första slutspelsmål, efter framspelning av Calle Järnkrok – men det var ett betydelselöst tröstmål i slutminuterna.

Innan dess hade hemmalaget Edmontons stjärnor Evander Kane, Connor McDavid och Leon Draisaitl utklassat gästerna.

I den första perioden sköt Edmonton 21 skott – mot Calgarys 7. Men Markström höll ställningarna i målet och såg till att perioden blev mållös.

Sedan rämnade det för Calgary. Innan mittenperioden hunnit bli ens en minut gammal fick Edmontons Zach Hyman in 1–0 bakom Markström. Proppen gick ur och Evander Kane följde snart upp med ett hattrick – på sex minuter. Samtliga fyra Edmontonmål spelades fram av Connor McDavid och Leon Draisaitl.

I början av den tredje perioden bänkades således Jacob Markström och ersattes av Dan Vladar, som höll nollan.

Slutresultatet skrevs till slut 4–1, efter att Järnkroks och Kylingtons samarbete gett utdelning med knappt fem minuter kvar.

Calgary vann den första kvartsfinalmatchen mellan lagen med hela 9–6, men med två raka segrar är det nu Edmonton som har greppet i Stanley Cups Kanadaderby. Match nummer fyra spelas i Edmonton natten mot onsdag, svensk tid.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.