Lördag 25 Jun
Stockholm

Semenya: Var beredd att visa mitt underliv

Caster Semenya under ett 5 000-meterslopp i Pretoria i fjol. Arkivbild.
Caster Semenya under ett 5 000-meterslopp i Pretoria i fjol. Arkivbild. Foto: TT

Löparstjärnan Caster Semenya berättar nu om sin kamp för att bevisa att hon är kvinna. Hon till och med erbjöd sig att visa upp sitt kön för friidrottsledare.Om ni vill se att jag är en kvinna kan jag visa min vagina, säger Semenya om händelsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Hyperandrogenism

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

Normalt har kvinnor testosteronnivåer på mellan 0,1 och 1,8 nanomol per liter och män mellan 7,7 och 29,4 nanomol per liter.

Hyperandrogyna kvinnor kan ha upp till 20 gånger mer testosteron än kvinnor normalt har.

Källa: Karolinska institutet

Ända sedan sydafrikanskan slog igenom 2009, då hon tog VM-guld på 800 meter i Berlin, har hon slagits för sin rätt att få tävla som kvinna. Det var efter genombrottet, som 18-åring, som friidrottsvärlden krävde att den snabbfotade och muskulösa Semenya skulle genomgå könstester.

I en intervju med HBO Real Sports, som nyhetsbyrån AP tagit del av, berättar Semenya att friidrottsledare sannolikt trodde att hon hade penis.

— Jag sade till dem att jag är kvinna, och vill ni se att jag är en kvinna så kan jag visa er min vagina, okej? säger Semenya i dokumentären.

"Som hugga dig med kniv"

Könstesterna visade att den nu 31-åriga löparen är hyperandrogyn, det vill säga har för höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron.

Internationella friidrottsförbundet (WA) tvingade henne att medicinera för att få ner testosteronnivåerna för att hon skulle få tävla vidare som kvinna. Men hon mådde inte bra av medicinerna som troligen var p-piller eller något liknande.

— De gjorde mig sjuk, jag gick upp i vikt och fick panikångestattacker. Jag trodde att jag skulle få en hjärtattack. Det var som att hugga sig med kniv varje dag. Men jag hade inget val, säger hon.

— Jag var 18 år, jag ville springa. Jag ville ta mig till OS, det var det enda som betydde något. Jag var tvungen att få det att fungera.

Två OS-guld

Semenya uppfyllde sin dröm, två gånger om. Hon tog två OS-guld på 800 meter, i London 2012 och i Rio de Janeiro 2016.

Medicinska experter har kallat tvångsmedicineringen som Semenya tvingades genomgå för oetisk. Men WA:s advokat Jonathan Taylor försvarar medicineringen i en intervju med HBO Real Sports och säger att ledande experter föreskriver medicinering för kvinnliga aktiva med för höga testosteronvärden.

— Jonathan måste skära av sig tungan och kasta bort den, säger Semenya. Om han vill förstå hur de (medicinerna) har torterat mig kan han själv ta de medicinerna. Då kommer han att förstå.

Siktar mot VM

2018 beslutade WA att friidrottande kvinnor med för höga testosteronvärden måste sänka nivåerna för att få tävla på distanser mellan 400 meter och en engelsk mil (1 609 meter). WA anser att hyperandrogyna annars får en alldeles för stor fördel på medeldistanser. Semenya har de senaste åren vägrat att medicinera och har därför inte sprungit något 800-meterslopp i internationell konkurrens sedan 2019. Hon missade både VM 2019 och OS 2021.

Hon har i alla fall fortsatt att springa, men nu längre distanser. I mars kapade hon sitt personliga rekord på 3 000 meter med nästan tio sekunder. Hon sade då att hon siktar på att kvala in till VM i Eugene i USA i sommar.

— Jag är nära. Det händer om det händer, sade Semenya till reportrar, enligt nyhetsbyrån AFP.

Semenya har även fört sin kamp i domstol, och har förlorat två gånger – i idrottens skiljedomstol Cas och i en schweizisk domstol. Hon har överklagat en tredje gång, nu till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Isländskt kvalmotstånd för MFF

Publicerades: 3 timmar sedan

Boxningsförbundet stängs ute från OS i Paris

Publicerades: igår 21:46

Tufft för flera svenskor på LPGA-touren

Publicerades: igår 21:09

Ledecky historisk – femte raka

Publicerades: igår 20:54

Wayne Rooney lämnar Derby County

Publicerades: igår 20:27

PSG:s ordförande Nasser al-Khelaifi frias

Publicerades: igår 20:13

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.