Romas tränare, portugisen Jose Mourinho, jublar åt lagets seger i nya Europa Conference League.
Romas tränare, portugisen Jose Mourinho, jublar åt lagets seger i nya Europa Conference League. - Foto: TT

Mourinho mästare igen: Vi har skrivit historia

José Mourinho lägger ytterligare en titel till sin dignande meritlista.På onsdagen styrde han Roma till seger i den första upplagan av Europa Conference League.Vi var tvungna att skriva historia och vi gjorde det, säger en tårögd Mourinho efteråt.


Fakta: José Mourinho

Född: 26 januari 1963 i Setúbal, Portugal (59 år).

Klubbar som tränare: Benfica 2000, União de Leiria 2001–2002, Porto 2002–2004, Chelsea 2004–2007, 2013–2015, Inter 2008–2010, Real Madrid 2010–2013, Manchester United 2016–2018, Tottenham 2019–2021, Roma 2021–.

Meriter: Över 30 liga- och cuptitlar totalt. Två segrar i Champions League, med Porto 2004 och Inter 2010. Seger i Europa League med Manchester United 2017 och i Uefacupen med Porto 2003. Seger i Europa Conference League med Roma 2022. Ligatitlar i Portugal, England, Italien och Spanien.

Nicolò Zaniolo satte segermålet, 1–0, i finalen mot Patrik Wålemarks Feyenoord när Roma tog hem pokalen och blev den första vinnaren någonsin av nya Europa Conference League.

Succétränaren José Mourinho har vunnit Champions League två gånger och Europa League och dess föregångare Uefacupen en gång vardera. Och när spelschemat inför den här fotbollssäsongen kompletterades med ytterligare en europeisk klubblagsturnering – ja, då vann José Mourinho den också.

Nya Europa Conference League innefattar de bästa klubbarna närmast under Champions League- och Europa League-nivå.

Efteråt kunde portugisen inte hålla tillbaka tårarna.

— Det här var historiskt. Vi var tvungna att skriva historia och vi gjorde det, säger en rörd Mourinho till Sky, rapporterar AFP.

— Jag har varit hos Roma i elva månader och jag förstod så fort jag kom dit vad det betydde för folket. De hade väntat på något sådant här, förklarar han.

Romas tränare José Mourinho kunde inte hålla tårarna borta efter segern.

Stannar nästa säsong

Han bekräftar också att han blir kvar i Roma nästa säsong för att bygga vidare på sitt arbete från den gångna säsongen.

— Jag stannar, det råder det ingen tvekan om.

— Nu ska jag på semester, sitta på stranden och tänka tillbaka på det här ett tag, avslutar han.

Den 59-årige portugisen, som tog över Roma i fjol, har sedan början av 2000-talet vunnit det mesta som går som europeisk klubblagstränare. Förutom de tunga Europatitlarna har han vunnit Premier League i England, Serie A i Italien, La Liga i Spanien, samt den portugisiska ligan, utöver ett flertal inhemska cuptitlar.

Nicolò Zaniolo, längst till höger, firar sitt matchvinnande mål i Europa Conference League-finalen mot Feyenoord.

Snyggt avgörande

Kvällens avgörande mål sattes i den 32:a minuten, och kom efter en period av Roma-dominans. Gianluca Mancini, en av pjäserna i Romas trebackslinje, skickade en lång, hög boll över Feyenoords backlinje och in i motståndarnas straffområde. Den landade perfekt hos Nicolò Zaniolo, som tog med sig bollen med bröstet och sedan tjusigt petade den över målvakten Justin Bijlow och in i mål.

Feyenoord tryckte på under stora delar av den andra halvleken, men utan att hitta den slutliga luckan i Romaförsvaret.

I stället blev det Romlaget som fick skriva historia på Air Albania-stadion i Albaniens huvudstad Tirana.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Florida vann efter galna räddningar

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

New York Rangers besegrade Washington med 4–3 i den andra slutspelsmatchen. Rangers svenske stjärna Mika Zibanejad gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen när New York-laget utökade sin ledning i matchserien.

Nylander "en möjlighet" nästa match

2 timmar sedan
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.