Lördag 25 Jun
Stockholm

Anttila Finlands stora hjälte på nytt

Marko Anttila jublar efter att ha gjort ett av sina två mål när Finland vände 0–2 till 4–2 i kvartsfinalen mot Slovakien i ishockey-VM.
Marko Anttila jublar efter att ha gjort ett av sina två mål när Finland vände 0–2 till 4–2 i kvartsfinalen mot Slovakien i ishockey-VM. Foto: TT

Marko Anttila var redan stor guldhjälte i Finland.Den 36-årige jättens status lär inte minska sedan han gjort två mål och en assist när hemmanationen vände 0–2 till 4–2 i kvartsfinalen mot Slovakien i ishockey-VM.I semifinalen väntar USA, medan Tjeckien ställs mot Kanada.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Så avgörs VM-slutspelet

Lördag 28 maj

Semifinaler:

13.20: Finland–USA

17.20: Kanada–Tjeckien

Söndag 29 maj

Bronsmatch:

15.20

Final:

19.20

Finland fick en mardrömsstart på kvartsfinalen mot Slovakien i Tammerfors. Mario Lunter tog ett skott som ändrade riktning via finländaren Mikael Granlund och studsade vidare via 17-årige supertalangen Adam Sykoras klubba hela vägen in i mål efter 8.17.

Efter strafförlusten mot Tre Kronor höll Finland nollan i de tre avslutande gruppspelsmatcherna. Men efter att Slovakien spräckt den finländska nollan dröjde det bara drygt sju minuter innan man ökade på till 2–0, sedan Pavol Regenda gjort sitt femte mål i VM.

Pressat läge för Finland. Men när det gällt som mest de senaste åren har en speciell spelare klivit fram.

Så även nu.

Just, det: Marko Anttila.

Han styrde in den viktiga 1–2-reduceringen efter 18.27. Och i början av den andra perioden höll sig Anttila framme på nytt, när han utnyttjade slovakiskt slarv i egen zon och utjämnade till 2–2.

Dubbel guldhjälte

Den 36-årige före detta Örebrospelaren blev folkkär hemma i Finland när han 2019 blev stor VM-guldhjälte. Anttila klev fram och gjorde de viktiga målen i slutspelet när "Lejonen" mot alla odds – och utan NHL-profiler – slog ut stjärnspäckade Sverige, Ryssland och slutligen finalslog Kanada på sin väg mot ett sensationellt skrällguld.

Sedan dess har han gått han under smeknamnet "Mörkö" – det finska namnet på den skräckinjagande "Mårran" i Mumintrollet – eftersom den storväxta forwarden, som är 203 centimeter lång och 104 kilo tung, satte skräck i motståndarna.

Som om inte det vore nog låg Anttila i februari i år bakom segermålet när Finland tog sitt första OS-guld via finalseger mot det ryska laget i Peking.

Och nu visade han alltså ännu en gång vägen för Finland med sina två mål mot Slovakien i VM-kvartsfinalen.

I den tredje perioden höll sig sedan Sakari Manninen framme på en retur och fullbordade vändningen till 3–2. I slutet av matchen gick "vågen" runt bland de 11 000 åskådarna, som stod upp och skanderade "Suomi!". Anttila fick chansen att göra hattrick i tom kasse, men var hygglig nog att spela fram Saku Mäenalanen till 4–2-målet.

USA härnäst

I semifinalen på lördag väntar USA, som trots att man "bara" blev fyra i grupp B 3–0-besegrade Schweiz, som i sin tur var bästa lag i gruppspelet med 20 av 21 poäng. Det unga amerikanska laget gick fram till 2–0 efter två mer ovanliga mål.

Det första när en schweizisk back var olycklig och råkade styra in en förlupen puck med skridskon bakom egen målvakt. Och det andra när en framstörtande Adam Gaudette kastade sig fram och nådde pucken före den schweiziska målvakten och sedan kunde öka på i öppen kasse.

Tjeckiens powerplay avgjorde

Tidigare under torsdagen tog sig Tjeckien också till semifinal.

Gruppspelet var allt annat än övertygande för det favorittippade tjeckiska VM-laget, som förlorade mot både Sverige, Finland och – mest oväntat – Österrike (efter förlängning).

Men det rör knappast nye förbundskaptenen Kari Jalonen – finländaren är förste utlänning att basa över Tjeckiens herrlandslag – i ryggen. För nu är laget ett av VM:s fyra bästa lag.

Kvartsfinalen mot Tyskland, också med finländsk förbundskapten i form av Toni Söderholm, var hyggligt jämn spelmässigt. Men det tjeckiska spelet i numerärt överläge var samtidigt ohyggligt bra.

Tyskland drog på sig fyra utvisningar i matchen. Tjeckien gjorde tre mål i powerplay, och vann med 4–1.

I semifinalen ställs Tjeckien mot Kanada, som ju vände 0–3 till 4–3 mot Tre Kronor, där man avgjorde i förlängning.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.