Malmös målvakt Ismael Diawara överöses av lagkamrater och supportrar efter segern efter straffar i svenska cupen-finalen på Tele2 arena. - Foto: TT

Malmö vann svenska cupen – planen stormades

Malmö FF är svenska cupmästare för första gången på knappt 33 år efter seger efter straffläggning (4–3) mot Hammarby på Tele2 arena.Efter matchen stormades planen av en grupp maskerade supportrar som sprang in från Hammarbys kortsida och sköt pyroteknik mot Malmös kortsida.

2013: IFK Göteborg

Regerande allsvenska mästarlaget Malmö FF kan även titulera sig svenska cupmästare, för första gången på knappt 33 år och för 15:e gången i klubbens historia.

Efter 90 mållösa minuter och förlängning fick matchen avgöras på straffar. Malmös målvakt Ismael Diawara räddade två av Hammarbys fem och blev matchhjälte, samtidigt som MFF missade en av sina straffar och vann med totalt 4–3.

Sedan cuptriumfen mot Djurgården (3–0) på Råsunda i juni 1989 hade MFF förlorat fyra finaler (1996, 2016, 2018, 2020). Fram till årets final mot regerande cupmästaren Hammarby på Tele2 arena i Stockholm.

Efter matchen stormades planen av en grupp maskerade personer som sprang in från Hammarbys kortsida. Pyroteknik avfyrades mot Malmös kortsida innan situationen lugnades. Även Malmös åskådare beträdde planen, vilket inte är lagligt och något som Svenska fotbollförbundet, arrangören av finalen, varnat för på förhand.

"Två bra lag"

Redan från första matchminuten var det tydligt att Kristi himmelsfärdsdagens final var något annat än en allsvensk match i omgång 9 eller 10.

Omkring 7 000 MFF-supportrar beräknas ha varit på plats på arenan och omkring 20 000 supportrar lär ha haft Hammarbysympatier. Tillsammans skapade åskådarna, totalt 29 214 till antalet, en öronbedövande ljudkuliss.

På planen var duellerna många och målchanserna färre.

— Det känns, det är två bra lag där ute. Båda vill vinna, sade Darijan Bojanic till SVT halvtid.

Hammarbys lagkapten var närmast att sätta bollen i första halvlek med en högervolley som Malmömålvakten Ismael Diawara räddade redan i tredje matchminuten.

— Jag fick en bra träff, men den gick tyvärr rakt på, sade Bojanic.

Efter en kvart kom MFF:s kanske bästa målchans i första halvlek. Jo Inge Berget drog till på halvvolley med vänstern och bollen gick strax utanför Davor Blazevics, som ersatte Oliver Dovin i Hammarbymålet, vänstra stolpe.

Redan före matchen var Malmö skadedrabbat. Situationen blev inte bättre när skadebenägne Oscar Lewicki tvingades byta och ersattes av Hugo Larsson efter en knapp halvtimme.

Klimataktivist sprang in

I början av andra halvlek mattades tempot något, samtidigt som Hammarby förde spelet. Matchen fick avbrytas i ett par minuter i minut 54 sedan en klimataktivist sprungit in på planen. Efter avbrottet fortsatte ställningskriget i kampen om pokalen.

Hammarbys Williot Swedberg var den som tydligast bröt mönstret och skapade målchanser. I 78:e minuten skottfintade han bort Malmös Eric Larsson och avslutade från nära håll. Men fick se Ismael Diawara stå för en skicklig handparad. Swedberg fick även en ytterligare chans bara ett par minuter senare, men missade mål och efter ordinarie tid stod matchen 0–0, vilket innebar förlängning.

"Bajens" stjärnor straffsumpare

I förlängningen var spelet från båda lagen mestadels avvaktande med några halvchanser. Hammarbys Astrit Selmani hade en boll inne, men målet dömdes regelrätt bort för offside och matchen fick avgöras på straffar.

Malmö vann efter att lagets mittfältare Sergio Peña missat sin straff och Hammarbys Nahir Besara och Astris Selmani missat sina.

Herrfinalen i svenska cupen avgjordes över två månader efter att Hammarby och Malmö tagit sig till den. Den 19 respektive 20 mars vann båda lagen sina semifinaler med 1–0, på just Tele2 arena. "Bajen" hemmabesegrade Elfsborg och MFF bortaslog Djurgården.

På söndag spelar lagen seriematch igen. Serieledande Hammarby gästar 13:e-placerade Värnamo och sexan Malmö åker för att möta nästjumbon Degerfors.