Kazem Gharibabadi. Arkivbild.
Kazem Gharibabadi. Arkivbild. - Foto: TT

Iransk ilska efter inställt VM-test

Iran kritiserar Kanada för att ha ställt in en VM-förberedande fotbollslandskamp."Landet lyckas inte hålla politiken utanför planen", skriver diplomaten Kazem Gharibabadi på Twitter.


Den 5 juni var tanken att de båda VM-klara lagen skulle ha mötts i en mästerskapsförberedande landskamp i Vancouver.

Men efter att Kanadas premiärminister Justin Trudeau fått frågor om matchen på en presskonferens i förra veckan, och kallat den för en dålig idé, kom det kanadensiska fotbollsförbundet på torsdagen med beskedet att matchen ställs in.

Iranske diplomaten Kazem Gharibabadi är kritisk till beslutet. Han menar att Kanada inte lyckas hålla isär idrott och politik, enligt ett uttalande på Twitter.

Bakgrunden till Justin Trudeaus uttalande var en fråga på en presskonferens. En journalist citerade anhöriga till passagerare på det ukrainska flygplan som, på väg mot Kiev, sköts ned utanför Teheran i januari 2020. De anhöriga var kritiska till den planerade landskampen och kallade den för ett slag i ansiktet, enligt CTV.

85 kanadensiska medborgare fanns bland de 176 omkomna på det nedskjutna planet. 17 av de döda passagerarna var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige.

Det har funnits misstankar om att nedskjutningen var en terrorattack, men Iran hävdar att det handlade om ett misstag.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!