Serena Williams i veckans WTA-turnering i Eastbourne där hon spelar dubbel.
Serena Williams i veckans WTA-turnering i Eastbourne där hon spelar dubbel. - Foto: TT

Legendaren tillbaka – jagar grand slam-rekordet

Hon jagar Margaret Courts grand slam-rekord.Wimbledon kan vara en av de sista chanserna att nå dit för Serena Williams, 40 – som nu gör comeback efter ett års skadeproblem.Jag har lärt mig att man aldrig kan räkna ut Serena, säger tenniskommentatorn Maria Strandlund Tomsvik.


Fakta: Serena William framgångar

Serena Williams debuterade som professionell tennisspelare redan som 14-åring, 1995.

Williams har varit världsetta i 319 veckor, vilket är tredje längst genom tiderna.

Williams har under karriären tagit 72 singel- och 23 dubbeltitlar på WTA-touren.

Williams har vunnit 23 Grand Slam-titlar, vilket är näst flest genom tiderna.

År 2000 och 2012 vann hon OS-guld i dubbel tillsammans med sin, ett år äldre, syster Venus Williams. I London-OS 2012 tog hon även OS-guld i singel.

Under 2002 och 2003 besegrade hon sin syster i sammanlagt fyra grand slam-finaler i rad.

Flest grand slam-titlar: Margaret Court (24), Serena Williams (23), Steffi Graf (22).

Serena Williams skadade sitt knä i första omgången i Wimbledon förra året. Sedan dess har hon inte tävlat i singeltennis.

På måndag inleds gräsklassikern i London, med Williams i startfältet.

— Det är fantastiskt att hon är tillbaka. När man får se sådana här legendarer så vill man ju alltid ha med dem, säger Maria Strandlund Tomsvik till TT.

Att Williams fick delta i årets Wimbledon var fram tills nyligen inte självklart. Men det blev möjligt när hon fick ett wildcard av turneringsarrangören. Drömmen om att tangera Maragret Courts rekord på 24 grand slam-titlar lever således (Williams står på 23).

— Det är jätteviktigt att man får ett riktigt farväl, nu vet vi ju inte om det blir i Wimbledon men det är kul att hon fortfarande vill, säger Strandlund Tomsvik.

Som uppvärmning deltar 40-åringen i dubbelturneringen Rothesay International Eastbourne, i England, under midsommarveckan.

Amerikanskan spelade turneringen med Ons Jabeur, från Tunisien. Paret tog sig till semifinal, men på grund av att Jabeur skadat sitt knä kom duon inte till spel.

"Störst genom tiderna"

Williams har vunnit Wimbledon sju gånger. Denna gång går hon dock inte in i turneringen som favorit.

På grund av skadefrånvaron har den tidigare världsettan dalat på rankingen och finns nu på 1 208:e plats. Därför kan hon lottas mot vem som helst, även de högst rankade spelarna, redan i första rundan.

— Jag har lärt mig att man aldrig kan räkna ut spelare som Serena, (Roger) Federer och (Rafael) Nadal. Men det är så många som är riktigt bra nu. Men hon är ju störst genom tiderna, säger Strandlund Tomsvik.

Iga Swiatek, världsetta, har bara vunnit seniorturneringar på grus. I Wimbledon, som spelas på gräs, är det underlaget som utgör frågetecken för hennes del.

Världsettan Iga Swiatek gläds åt Williams comeback. På Instagram skrev hon: "Vilka nyheter... vi ses där!" när Williams släppte beskedet.

Under våren har den 21-åriga polskan varit överlägsen. Inför Wimbledons första omgång har hon nämligen en segersvit på 35 matcher.

Ingen självklar favorit

Att Swiatek går in i turneringen som favorit är dock inte helt självklart. Enligt Strandlund Tomsvik är en av anledningarna att Wimbledon spelas på gräs.

— Swiatek är den bästa spelaren, men frågan är hur hon trivs på underlaget.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Orken tog slut: "Bittert så klart"

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

1 timme sedan
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

2 timmar sedan
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

2 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

2 timmar sedan
Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.