Måndag 15 Aug
Stockholm

Legendaren tillbaka – jagar grand slam-rekordet

Serena Williams i veckans WTA-turnering i Eastbourne där hon spelar dubbel.
Serena Williams i veckans WTA-turnering i Eastbourne där hon spelar dubbel. Foto: TT

Hon jagar Margaret Courts grand slam-rekord.Wimbledon kan vara en av de sista chanserna att nå dit för Serena Williams, 40 – som nu gör comeback efter ett års skadeproblem.Jag har lärt mig att man aldrig kan räkna ut Serena, säger tenniskommentatorn Maria Strandlund Tomsvik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Serena William framgångar

Serena Williams debuterade som professionell tennisspelare redan som 14-åring, 1995.

Williams har varit världsetta i 319 veckor, vilket är tredje längst genom tiderna.

Williams har under karriären tagit 72 singel- och 23 dubbeltitlar på WTA-touren.

Williams har vunnit 23 Grand Slam-titlar, vilket är näst flest genom tiderna.

År 2000 och 2012 vann hon OS-guld i dubbel tillsammans med sin, ett år äldre, syster Venus Williams. I London-OS 2012 tog hon även OS-guld i singel.

Under 2002 och 2003 besegrade hon sin syster i sammanlagt fyra grand slam-finaler i rad.

Flest grand slam-titlar: Margaret Court (24), Serena Williams (23), Steffi Graf (22).

Serena Williams skadade sitt knä i första omgången i Wimbledon förra året. Sedan dess har hon inte tävlat i singeltennis.

På måndag inleds gräsklassikern i London, med Williams i startfältet.

— Det är fantastiskt att hon är tillbaka. När man får se sådana här legendarer så vill man ju alltid ha med dem, säger Maria Strandlund Tomsvik till TT.

Att Williams fick delta i årets Wimbledon var fram tills nyligen inte självklart. Men det blev möjligt när hon fick ett wildcard av turneringsarrangören. Drömmen om att tangera Maragret Courts rekord på 24 grand slam-titlar lever således (Williams står på 23).

— Det är jätteviktigt att man får ett riktigt farväl, nu vet vi ju inte om det blir i Wimbledon men det är kul att hon fortfarande vill, säger Strandlund Tomsvik.

Som uppvärmning deltar 40-åringen i dubbelturneringen Rothesay International Eastbourne, i England, under midsommarveckan.

Amerikanskan spelade turneringen med Ons Jabeur, från Tunisien. Paret tog sig till semifinal, men på grund av att Jabeur skadat sitt knä kom duon inte till spel.

"Störst genom tiderna"

Williams har vunnit Wimbledon sju gånger. Denna gång går hon dock inte in i turneringen som favorit.

På grund av skadefrånvaron har den tidigare världsettan dalat på rankingen och finns nu på 1 208:e plats. Därför kan hon lottas mot vem som helst, även de högst rankade spelarna, redan i första rundan.

— Jag har lärt mig att man aldrig kan räkna ut spelare som Serena, (Roger) Federer och (Rafael) Nadal. Men det är så många som är riktigt bra nu. Men hon är ju störst genom tiderna, säger Strandlund Tomsvik.

Iga Swiatek, världsetta, har bara vunnit seniorturneringar på grus. I Wimbledon, som spelas på gräs, är det underlaget som utgör frågetecken för hennes del.

Världsettan Iga Swiatek gläds åt Williams comeback. På Instagram skrev hon: "Vilka nyheter... vi ses där!" när Williams släppte beskedet.

Under våren har den 21-åriga polskan varit överlägsen. Inför Wimbledons första omgång har hon nämligen en segersvit på 35 matcher.

Ingen självklar favorit

Att Swiatek går in i turneringen som favorit är dock inte helt självklart. Enligt Strandlund Tomsvik är en av anledningarna att Wimbledon spelas på gräs.

— Swiatek är den bästa spelaren, men frågan är hur hon trivs på underlaget.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.