Tisdag 16 Aug
Stockholm

Boxningsförbundet stängs ute från OS i Paris

Umar Kremlev, kontroversiell ordförande i Internationella boxningsförbundet. Arkivbild.
Umar Kremlev, kontroversiell ordförande i Internationella boxningsförbundet. Arkivbild. Foto: TT

Internationella olympiska kommittén (IOK) har beslutat att utesluta Internationella boxningsförbundet (Iba) från att arrangera boxningen i Paris-OS 2024, skriver IOK i ett pressmeddelande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Boxningen kommer fortfarande att vara en del av det olympiska programmet, men kommer att arrangeras på annat sätt.

Beslutet gäller även OS-kvalet och har tagits "med idrottarna i åtanke". Hur OS-turneringarna ska organiseras är inte fastställt, men en alternativ modell kommer att tas fram i samarbete med arrangörerna i Paris och idrottarnas representanter. Den ska presenteras "i sinom tid".

Uteslutna kandidater

IOK har haft uttalade problem med hur Iba har styrts och pekar på tidigare domarskandaler och faktumet att förbundet är ekonomiskt beroende av den ryska statligt ägda gasjätten Gazprom som anledningar.

De senaste månaderna har förbundet skakats av en ny skandal, då man bara en dag före årets kongress uteslöt fem kandidater – bland andra ordförandekandidaten Boris van der Vorst och Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm, som kandiderade till styrelsen.

Köpt röster

Fyra av de uteslutna kandidaterna överklagade till Idrottens skiljedomstol, Cas, och fick rätt – uteslutningen ogiltigförklarades. Per-Axel Sjöholm hade redan före den regelvidriga uteslutningen, i en intervju med TT, anklagat den kontroversielle ryske ordföranden Umar Kremlev för att inför valet ha köpt röster med pengar från Gazprom.

När Kremlev tog över 2020 lovade han förbättringar för att boxningen skulle få finnas kvar på OS-programmet efter 2024, men IOK har i ett brev till alla medlemsnationer uppgett att man inte är nöjd med arbetet som pågår i Iba och att boxningen nu ligger utanför programmet i Los Angeles 2028.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.