Umar Kremlev, kontroversiell ordförande i Internationella boxningsförbundet. Arkivbild.
Umar Kremlev, kontroversiell ordförande i Internationella boxningsförbundet. Arkivbild. - Foto: TT

Boxningsförbundet stängs ute från OS i Paris

Internationella olympiska kommittén (IOK) har beslutat att utesluta Internationella boxningsförbundet (Iba) från att arrangera boxningen i Paris-OS 2024, skriver IOK i ett pressmeddelande.


Boxningen kommer fortfarande att vara en del av det olympiska programmet, men kommer att arrangeras på annat sätt.

Beslutet gäller även OS-kvalet och har tagits "med idrottarna i åtanke". Hur OS-turneringarna ska organiseras är inte fastställt, men en alternativ modell kommer att tas fram i samarbete med arrangörerna i Paris och idrottarnas representanter. Den ska presenteras "i sinom tid".

Uteslutna kandidater

IOK har haft uttalade problem med hur Iba har styrts och pekar på tidigare domarskandaler och faktumet att förbundet är ekonomiskt beroende av den ryska statligt ägda gasjätten Gazprom som anledningar.

De senaste månaderna har förbundet skakats av en ny skandal, då man bara en dag före årets kongress uteslöt fem kandidater – bland andra ordförandekandidaten Boris van der Vorst och Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm, som kandiderade till styrelsen.

Köpt röster

Fyra av de uteslutna kandidaterna överklagade till Idrottens skiljedomstol, Cas, och fick rätt – uteslutningen ogiltigförklarades. Per-Axel Sjöholm hade redan före den regelvidriga uteslutningen, i en intervju med TT, anklagat den kontroversielle ryske ordföranden Umar Kremlev för att inför valet ha köpt röster med pengar från Gazprom.

När Kremlev tog över 2020 lovade han förbättringar för att boxningen skulle få finnas kvar på OS-programmet efter 2024, men IOK har i ett brev till alla medlemsnationer uppgett att man inte är nöjd med arbetet som pågår i Iba och att boxningen nu ligger utanför programmet i Los Angeles 2028.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ytterligare NHL-spelare till Tre Kronor

Anklagar domaren – fick 41 miljoner visningar

Tre uteblivna straffar fick Nottingham Forest att rasa mot VAR-domaren och anklaga honom för att vara supporter till bottenkollegan. Inlägget på sociala medier har fått över 41 miljoner visningar och Premier League väntas straffa klubben för anklagelserna.

Ludmila Engquists ord chockar profilen: "Så j*vla pressad"

2 timmar sedan
Ludmila Engquists karriär tog en oväntad vändning när hon började med vintersporten bob, efter att ha avslutat friidrottskarriären. Kort efteråt erkände hon att hon dopat sig. Att idén om att satsa på bob kom från Engquist själv chockar både sportprofiler och tv-makare.

Allt om Cristiano Ronaldos barn: Namn, ålder och sonen Angel

3 timmar sedan
Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo har i dag fem barn med olika kvinnor. Nyheter24 har tagit en titt på vad svenskarna undrar mest om fotbollsspelaren och hans familj.

Tvingas tävla i "Saudi" för att kvala in till OS

idag 14:06
Saudiarabiens nya bordtennissatsning kan avgöra vilka svenskar som får åka till OS i Paris. Stjärnorna riskerar både böter och missade rankningspoäng om de inte vill tävla i landet med bristande mänskliga rättigheter. Det är fullt rimligt att ifrågasätta, säger Anton Källberg.

Nadal kan avsluta karriären med Borg som ledare

idag 13:40
Rafael Nadal ställer upp för Europalaget i Laver Cup i september med Björn Borg som kapten. Det kan bli den spanska tennisikonens sista tävling i karriären.