Tampa Bays målvakt Andrej Vasilevskij kramas om av Ryan McDonagh och Erik Cernak efter vinsten i Denver.
Tampa Bays målvakt Andrej Vasilevskij kramas om av Ryan McDonagh och Erik Cernak efter vinsten i Denver. - Foto: TT

Tampa Bay förlänger finalserien i Stanley Cup

Tampa Bay kan pusta ut, åtminstone i en dag, efter vinst i finalmöte fem mot Colorado i Stanley Cup.Finalserien förlängs och de regerande mästarna har fortsatt chans på en tredje raka slutspelsseger.En enorm seger och nu åker vi hem till Tampa, säger matchhjälten Ondrej Palat.


Fakta: Stanley Cup-finalen

Årets Stanley Cup-final spelas mellan Tampa Bay och Colorado och avgörs i bäst av sju.

Colorado leder med 3–2 i matcher.

Match 1: 4–3 till Colorado.

Match 2: 7–0 till Colorado.

Match 3: 6–2 till Tampa Bay.

Match 4: 3–2 till Colorado.

Match 5: 3–2 till Tampa Bay.

Match 6: Natten mot måndag 27 juni, spelas i Tampa, Florida.

Match 7 (om det behövs): Natten mot onsdag 29 juni, spelas i Denver, Colorado.

Midsommarnattsdrömmen om att bli nya Stanley Cup-mästare på hemmaplan gick i kras för Gabriel Landeskog och hans Colorado. I stället knappar de tvåfaldiga mästarna Tampa Bay in efter en 3–2-seger.

Tampa å sin sida fick upprättelse efter förra mötet som avgjordes av ett omdiskuterat mål i förlängning – då vann Colorado med 3–2.

"Hade kontroll"

Ondrej Palat firas som matchhjälte efter sitt avgörande mål, med assist från Victor Hedman, med sex minuters speltid kvar.

— Jag tycker att vi spelade bra, en fantastisk bortamatch. Vi lyckades ha kontroll på läget. Vi hittade helt enkelt ett sätt att vinna på, säger Palat efter matchen.

— En enorm seger och nu åker vi hem till Tampa.

Det var inte första gången som laget kunde luta sig mot Palat när det gäller. Hela tolv gånger har han avgjort i slutspelssammanhang i NHL. Av aktiva spelare är det bara två som har lyckats med det fler gånger – Dallas Joe Pavelski (14 gånger) och Pittsburghs Jevgenij Malkin (13).

— Just nu känns det riktigt bra. Vi är glada över att få åka hem till våra fans. Det kommer att bli en fantastisk match, säger Palat.

Minst en till

Tampa Bay, som hittills under finalserien har varit det svagare laget, ryckte upp sig när det verkligen gällde och tog kommando över matchen. Andrej Vasilevskij storspelade i Tampaburen och räddade 35 skott.

Ställningen 3–2 i matcher till Colorado betyder ytterligare minst ett möte innan det är avgjort vem som får lyfta Stanley Cup-bucklan i år.

Men ska Tampa Bay för tredje året i rad lyckas ta sig hela vägen krävs att man inte bara vinner nästa möte (natten mot måndag på hemmaplan), utan även en sjunde match i Colorado (natten mot onsdag i så fall).

Colorado å sin sida behöver bara en vinst till för att ta hem sin första Stanley Cup sedan 2001. Lyckas man med det blir Gabriel Landeskog andre svenske lagkaptenen i NHL-historien att lyfta bucklan – Niklas Lidström är hittills är den ende svensk som har gjort det (Detroit 2008).

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

2 timmar sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

3 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.