Spelare och publik samlades i en manifestation för allas lika värde.
Spelare och publik samlades i en manifestation för allas lika värde. - Foto: TT

Eriksson om rädslan: "Hela ens verklighet skakas"

EM-uppladdningen pågår för full för både Sverige och Norges landslag. Men allt blev satt i perspektiv när två personer dödades och flera skadades utanför en gaybar i Oslo.Man känner sig lite rädd och lite hotad, och hela ens verklighet skakas, säger Sveriges Magdalena Eriksson.


Bara några timmar efter dådet tog Norges fotbollsdamer emot Nya Zeeland i en genrepsmatch inför EM.

Inför matchen samlades spelarna från bägge lag och publiken i en manifestation för allas lika värde. Och när Ada Hegerberg satte norskornas första mål höjde hon sin regnbågsfärgade bindel mot skyn.

— Det var tufft att hålla tillbaka tårarna, säger den norska stjärnspelaren Caroline Graham Hansen enligt VG.

"Man blir rädd"

På de solvarma gatorna i Oslo skulle Prideparaden tågat på midsommardagen, i stället förenades staden i sorg. Guro Reiten, som är öppet homosexuell, säger till VG att dådet påverkade henne mycket.

— Vissa människor tycker att jag inte förtjänar att leva på grund av den jag är. Det är ingen bra känsla, det är inte som det ska vara, säger hon och fortsätter:

— Man blir rädd nu, förhoppningsvis går det över med tiden. Jag är stolt över den jag är och jag kommer inte att dölja det på grund av det här.

Guro Reiten blev skakad av dådet i Oslo.

Hon får medhåll av den svenska backstjärnan Magdalena Eriksson.

— Jag känner verkligen att om någon attackerar någon del av hbtq-rörelsen så blir man själv lite attackerad. Man känner sig lite rädd och lite hotad, och hela ens verklighet skakas.

"Varit skärrad"

I Båstad, där det svenska landslaget har förläger inför EM, skiner solen, där är allt som vanligt. I alla fall på utsidan. På insidan snurrar tankarna hos Eriksson.

— Jag har varit ganska skärrad och emotionellt påverkad av det som har hänt i Oslo. Jag tycker att det är helt fruktansvärt att det fortfarande händer sådana här incidenter, säger hon.

Eriksson och flickvännen Pernille Harders kyss under VM i Frankrike blev viral och backen har sedan dess varit ett ansikte utåt för allas lika värde. När hon fick se manifestationen på Ullevål blev hon rörd.

— Jag pratade en del med Maren Mjelde i det norska laget, och sade att det var så viktigt att de spelade matchen, för fotboll bidrar med så mycket i sådana här situationer. Det bidrar med någonting, och jag tycker att det var en fin folkfest där på Ullevål trots allt. Men hon sade att det var delade känslor såklart.

Blommor och regnbågsflaggor på gatorna i Oslo.

Trots att hon själv känner en rädsla efter händelserna i Oslo, vill Eriksson överrösta hatet.

— Jag tycker att det är viktigt att sådana här händelser inte ska få skrämma oss. Det ska inte få oss att backa. Vi har kommit långt med hbtq-frågor, det gäller att bara fortsätta. Jag blir bara ännu mer inspirerad att själv visa tydligare var jag står i frågor, och visa ännu mer öppet vem jag är. Men det är klart att man samtidigt vet att det finns en risk med det också, att man blir mer utsatt.

Magdalena Eriksson har varit öppen med sina värderingar.

På tisdag möter Sverige Brasilien på Friends arena i en vänskapsmatch. Det är möjligt att de svenska spelarna gör en egen manifestation.

— Vi fick höra i går att det är något som vi ska diskutera och se på. Vi har väl inte landat i än, men det är absolut något som vi kommer att prata om, säger Eriksson.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över – PSG vann klart

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

1 timme sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

1 timme sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

1 timme sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

2 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.