Sveriges Armand Duplantis hoppade 6,16 meter på Diamond League-tävlingen i Stockholm, ett nytt utomhusrekord.
Sveriges Armand Duplantis hoppade 6,16 meter på Diamond League-tävlingen i Stockholm, ett nytt utomhusrekord. - Foto: TT

Utomhusrekord av suverän Duplantis: "Otroligt"

6,16.Armand Duplantis putsade till sitt eget utomhusrekord inför hemmapubliken på Stockholms stadion.Det känns otroligt, säger 22-åringen.


Duplantis var i en klass för sig på Diamond League-tävlingen i Stockholm. OS-guldmedaljören var felfri över 6,03 och vann med det tävlingen. Pallen blev precis som på VM i Belgrad, med amerikanen Chris Nilsen på andraplats och Thiago Braz, Brasilien, på tredje.

Duplantis begärde sedan upp ribban på 6,16, högre än någon annan hoppat utomhus. 2020 tog han själv över det rekordet när han slog Sergej Bubkas gamla rekordnotering på 6,14 (Duplantis hoppade 6,15 i Rom 2020).

"Extra speciellt"

Duplantis misslyckades i första på 6,16 men i andra flög han över ribban och slog därmed sitt eget utomhusrekord – till Stadions stora jubel.

— Det känns otroligt, det är extra speciellt när du hoppar på en bana där du tränar och där du bor tio minuter bort. Det var extra motiverande att göra det framför den svenska publiken. Det svenska folket har stöttat mig så mycket, det är galet. Det är det minsta jag kan göra för alla som är här och kollar på mig, säger "Mondo".

Men efter 6,16 valde han alltså att tacka för sig.

— Jag var nöjd med 6,16, det kändes bra med det.

— Det kändes riktigt bra i dag, men jag tror det finns mer att hämta.

Hyllas av Sagnia

Duplantis innehar världsrekordet då han klarade drömgränsen 6,20 i Belgrad i våras.

— Han är grym, det är så jäkla kul att se och få vara med om. Det här är otroligt viktigt för svensk friidrott och jag unnar honom verkligen all framgång. Det är en "humble" kille, han är verkligen "down to earth", och att bara få vara runt honom ger så mycket energi. Kan man bara plocka med sig lite av hans energi och även ge någonting tillbaka så tror jag det kan bli jättebra i svensk friidrott. Det är jätteroligt, säger Khaddi Sagnia om "Mondo".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.