Johanna Rytting Kaneryd.
Nyheter24 har tagit reda på allt du vill veta om Johanna Rytting Kaneryd som spelar i VM 2023. - Foto: Adam Ihse/TT

Fotbollsstjärnan Johanna Rytting Kaneryds oväntade talanger: ”Magdans och...”

Johanna Rytting Kaneryd är en av de starkast lysande stjärnorna i Sveriges fotbollslandslag. Under sommaren 2023 spelar hon i VM.


Under sommaren 2023 drar VM igång och kommer att spelas i Australien och Nya Zeeland. På söndagen, den 23 juli, är det dags för Sveriges damlandslag att möta Sydafrika som sin första motståndare.

En av årets stjärnspelare är ingen mindre än Johanna Rytting Kaneryd som hade sin mästerskapsdebut i EM 2022. Men hur mycket vet du egentligen om henne?

Var spelar Johanna Rytting Kaneryd?

2022 signerade Johanna Rytting Kaneryd ett kontrakt på tre år med engelska laget Chelsea FC där hon spelar som mittfältare.

Johanna Rytting Kaneryds uppväxt och lag

Johanna Rytting Kaneryd växte upp Kolsva, i Köping, och fotbollskarriären tog sin start i pojklaget med ingen mindre än sin pappa Dan Kaneryd som tränare. Med i laget fanns även hennes tvillingbror. Efter det gick det spikrakt uppåt, då hon som 14-åring blev kallad till elitlägret i Halmstad. Kort efter provspelade hon för Tyresö FF och blev erbjuden ett kontrakt, skriver DN i en lång intervju med stjärnspelaren.

Sagt och gjort lämnade Rytting Kaneryd småstadslivet och flyttade hem till en familj i Stockholm. När Tyresö Fotboll AB gick i konkurs år 2014 gick hon vidare till Älta, Djurgården, Rosengård och nuvarande klubben BK Häcken.

I landslaget är hon väldigt nära vän med en annan landslagsspelare. Här är allt vi vet om Stina Blackstenius.

Hur gammal är hon?

Johanna Rytting Kaneryd föddes den 12 februari år 1997 och fyllde därmed 26 år 2023.

Hur lång är hon?

Johanna Rytting Kaneryd är 163 centimeter lång, enligt hennes klubb Chelsea FC.

Johanna Rytting Kaneryd under landslagets träning. Foto: Adam Ihse/TT

Hur mycket tjänar Johanna Rytting Kaneryd?

Johanna Rytting Kaneryd hade en fastställd förvärvsinkomst på 425 193 kronor under 2020, enligt dokument från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av. Stjärnan har tidigare riktat missnöje mot lönerna i damallsvenskan, bland annat som ett argument till att flytta karriären utomlands.

– Sen tycker jag väl att det generellt är för dåligt betalt i damallsvenskan, så där måste vi ta kliv. Men utomlands så har de ju tagit de kliven, så det är klart det lockar. Men sen handlar det absolut om det fotbollsmässiga till hundra procent, säger hon i podcasten "Lund".

Vem är Johanna Rytting Kaneryds pojkvän Anton Salétros? 

Johanna Rytting Kaneryd är faktiskt tillsammans med en annan fotbollsspelare, nämligen AIK-spelaren Anton Salétros, 27. För Dagens Nyheter berättar hon att det bland annat är han och pappa Dan som hjälpt henne att komma över sin prestationsångest.

– Nu har jag slutat med att känna press. Det kände jag förut och det gick inte bra. Nu får jag i stället tänka att när jag får chansen, då ska jag ta den ... att i stället för att grotta ner mig så ska jag inte ge upp, säger hon till DN.

Johanna Rytting Kaneryds pojkvän Anton Salétros. Foto: Christoffer Andersen/NTB/TT

Stjärnan har en dold talang

I en intervju med Göteborgs-Posten avslöjar Rytting Kaneryd att hon har en viss dold talang gömd i rockärmen.

– Jag kan magdansa och vifta på öronen, berättar hon för tidningen och lägger till att det är talanger hon sällan utövar.

Vad heter Johanna Rytting Kaneryd på Instagram?

Fotbollstjärnan hittar du under användernamnet @johannakaneryd.

/
EM
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

3 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.