Måndag 15 Aug
Stockholm

Asllani tror inte på nytt Zlatan-debacle i Milan

Kosovare Asllani på fotbollslandslagets EM-bas Carden Park i England.
Kosovare Asllani på fotbollslandslagets EM-bas Carden Park i England. Foto: TT

Kosovare Asllani delar på nytt fotbollsklubb med Zlatan Ibrahimovic. Senast det skedde blev hon snabbt varse hur olika dam- och herrspelare kan behandlas.Men det blir allt bättre, säger det nyblivna Milanproffset och tänker tillbaka på en fotosession som satt sina spår.Det där är något som inte kommer att hända i Milano, säger Asllani.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Kosovare Asllani

Född: 29 juli 1989 i Kristianstad (32 år).

Position: Mittfältare.

Klubb: Milan.

Moderklubb: Vimmerby.

Landskamper/mål: 161/43.

Seniorklubbar: Linköping 2007–2012, Chicago Red Stars 2010, Kristianstad 2012, Paris Saint-Germain 2012–2016, Manchester City 2016–2017, Linköping 2017–2019, CD Tacón/Real Madrid 2019–2022, Milan 2022-.

När Kosovare Asllani skrev på för Paris Saint-Germain för tio år sedan insåg den franska klubben att det uppstått en möjlighet att marknadsföra sig lite extra. Men Asllani har inga strålande minnen från det där jippot när hon och Zlatan Ibrahimovic, då också i PSG, skulle fotas tillsammans.

— Zlatan var där samtidigt och man ville göra en grej på att vi var två svenska forwards i PSG. Vi fotograferades tillsammans och det var mycket ståhej. Ena timmen. I nästa var jag utkörd till ett lägenhetshotell i slummen i Paris, berättade Asllani i en intervju med Femina nyligen.

Ibrahimovic ska inte ha fått samma behandling.

— Nej, inte Zlatan. Jag fick ingen info om var jag kunde köpa mat eller hur jag skulle ta mig till träningsanläggningen. Det blev en "reality check" och en påminnelse om att myntet har två sidor. På ena sidan är det blankt, den andra är helt smutsig. Den delen i damfotbollen är fortfarande utvecklingsbar kan man säga.

Kontrakt till 2024

Nu är de båda svenska fotbollsstjärnor ånyo i samma klubb. Kosovare Asllani har precis tecknat ett tvåårskontrakt med Ibrahimovics italienska klubb Milan. Men den 32-åriga mittfältaren är inte rädd för att spektaklet från Paris ska upprepa sig.

— Jag tror att det definitivt har förändrats, jag vet att det har förändrats. Det där är något som inte kommer att hända i Milano, säger Asllani efter en träning på Sveriges EM-bas Carden Park i England.

Med några dagar kvar till premiärmatchen mot Nederländerna reflekterar Asllani över hur synen på damfotboll förändrats. Hon säger att många tidigare inte förstod vad det innebar att vara proffs på damsidan, att det sällan varit så "fancy" som en del verkar ha trott.

Nu är det bättre, men inte bra.

— Vi tar steg framåt hela tiden och det ser väl inte ut som det gjorde för tio år sedan. Det är positivt för damfotbollen, men vi är väldigt långt ifrån där vi vill vara. Men vi tar steg, säger Kosovare Asllani.

"Vill satsa på mig"

Hon värvades till Real Madrid för tre år sedan, som en del av lagets nya damsatsning, men valde nu att lämna, bland annat på grund av det som hon beskrivit som en ohälsosam miljö, där spelare exempelvis tvingats spela skadade.

Hon ser med tillförsikt på nästa utmaning.

— Det känns verkligen som att Milan är ett bra val för mig. Jag tror kanske att man förväntar sig att man ska gå till ett Champions League-lag, eller till ett topplag i någon av ligorna. De alternativen har jag också haft, men jag har verkligen gått efter vad jag vill, säger Asllani.

— Framför allt är det en ambitiös klubb som verkligen har satt upp ett mål att man vill ta en Champions League-plats nästa år. Sedan har mitt eget sug efter att få spela i den italienska ligan varit avgörande. Och det känns som en klubb som verkligen vill satsa på mig.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.