Måndag 15 Aug
Stockholm

Bästa på åtta år: "Behöver ett glas vin"

Nick Kyrgios firar efter att ha nått kvartsfinal i Wimbledon för första gången på åtta år.
Nick Kyrgios firar efter att ha nått kvartsfinal i Wimbledon för första gången på åtta år. Foto: TT

Kontroversielle australiern Nick Kyrgios, 27, är glödhet i Wimbledon.Tennisprofilen nådde kvartsfinal i den klassiska grästurneringen för första gången på åtta år.Det var inte i närheten av mitt bästa, men jag är supernöjd, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det blev en hård och tuff femsetare mot 20-årige amerikanen Brandon Nakashima, rankad 56, men till slut var det ändå inget snack.

Efter tre timmar och tio minuter, och en australisk överkörning i avgörande set, skrevs segersiffrorna till 4–6, 6–4, 7–6 (7–2), 3–6, 6–2. Det är andra gången Kyrgios når kvartsfinal i Wimbledon och den första sedan 2014.

— Jag är stolt över min kämpainsats. Det har varit mycket tennis senaste 1,5 månaden, i kväll behöver jag ett glas vin, säger australiern i segerintervjun på centrecourten efter att ha erkänt att kroppen, och framför allt ena axeln, var öm.

Drömläge

Kvartsfinalplatsen är den tangerat bästa i grand slam-sammanhang. Han har också nått kvartsfinal i Australian Open 2015.

Nu har den 40-rankade australiern drömläge att nå ännu längre. I kvartsfinalen väntar oseedade och 43-rankade Cristian Garin, Chile, som vände 0–2 underläge mot Kyrgios landsman Alex de Minaur och vann en holmgång på fyra timmar och 34 minuter med 2–6, 5–7, 7–6 (7–3), 6–4, 7–6 (8–6).

Kyrgios var helt fokuserad på sin tennis i måndagens match till skillnad mot i segern mot grekiske världsfemman Stefanos Tsitsipas i söndags. Då skällde han på domare och krävde att få Tsitsipas diskad sedan denne slagit en boll in i publiken.

Efteråt kallade Tsitsipas australiern – som hittills åkt på motsvarande nästan 145 000 kronor i böter för sitt uppträdande under årets turnering – för "mobbare".

Andraseedade Rafael Nadal – gruskungen som nyligen tog 14:e segern på Roland Garros i Paris – biter ifrån sig bra på gräset i Wimbledon också. Kvartsfinalplatsen säkrades efter seger i tre raka set, 6–4, 6–2, 7–6 (8–6), över Botic van de Zandschulp, Nederländerna. I nästa match väntar elfteseedade amerikanen Taylor Fritz.

Blixtrande Rybakina

I damsingeln tog sig hårdservande Jelena Rybakina, Kazakstan, till kvartsfinal genom att besegra Petra Martic, Kroatien, med 7–5, 6–3.

Rybakina, seedad 17:e, har ännu inte tappat ett set och blixtrade till med turneringens hittills näst hårdaste serve, 196 kilometer i timmen.

I kvartsfinal ställs hon mot australiskan Ajla Tomljanovic, rankad 44, som vände och vann över Alize Cornet, Frankrike, med 4–6, 6–4, 6–3.

Förra världsettan Simona Halep, Rumänien, vinnare 2019, krossade världsfyran Paula Badosa, Spanien, och vann med 6–1, 6–2.

Halep är den enda grand slam-vinnaren kvar i damturneringen och har elva raka matchsegrar i Wimbledon.

Rumänskan vann 2019, men missade fjolårets turnering på grund av skada. 2020 års Wimbledon blev inställt på grund av pandemin.

Halep, som också vann franska mästerskapen 2018, ställs mot Amanda Anisimova, USA, i kvarten.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.