Inom kort ger hon sig för första gången ut på mästerskapscenen där hon möter Nederländerna i EM 2022.
Inom kort ger hon sig för första gången ut på mästerskapscenen där hon möter Nederländerna i EM 2022. - Foto: Jonas Ekströmer / Björn Larsson Rosvall / TT

Allt du vill veta om fotbollsstjärnan Amanda Nildén

Amanda Nildén går i sin fotbollsspelande familjs fotspår och är idag en av de starkast lysande stjärnorna i Sveriges fotbollslandslag. Inom kort ger hon sig för första gången ut på mästerskapscenen där de möter Nederländerna i EM 2022. Men vad vet du egentligen om försvararen?


I onsdags, den 6 juli drog EM 2022 i England igång, som sedan ett år tillbaka blivit uppskjutet på grund av pandemin. På lördagen, den 9 juli, är det dags för Sveriges damlandslag att möta Nederländerna, vilka blir landslagets första motståndare.

En av årets fotbollsstjärnor är ingen mindre än Amanda Nildén som gör mästerskapsdebut i EM truppen 2022. Men hur mycket vet vi egentligen om det nya stjärnskottet?

Amanda Nildéns uppväxt och lag

Amanda kommer från en riktig fotbollsspelandefamilj där både hennes pappa David Nildén och farfar Jim Nildén spelat för AIK. Familjen är ett aktat namn inom AIK då farfar Jim, "Jimpa" påbörjade fotbolls-traditionen och spelade 124 matcher för moderklubben mellan 1961 och 1971.

De första åren bodde familjen i Råsunda, men flyttade sedan till Bromma. Där började hon, redan som femåring, att spela för Brommapojkarna.

– Jag är uppväxt med mycket fotboll men jag tycker inte det blir för mycket. Men det är klart, det pratas fotboll på varje familjemiddag, sade hon till Aftonbladet tidigare i år.

Hennes talang visade sig tidigt. Amanda Nildén har sedan första landslagslägret, F15, varit med i Sveriges ungdomslandslag.

Hon har dessutom gjort 14 U23-landskamper och har även debuterat i A-landslaget i början av 2021 med ett inhopp mot Malta. Idag spelar hon för den italienska fotbollsklubben Juventus FC.

Amanda Nildén går i sin fotbollsspelande familjs spår. Foto: amandanilden / Instagram

Hur gammal är hon?

Amanda Nildén föddes den 7 augusti år 1998 och är därmed 23 år.

Hur lång är hon?

Amanda Nildén är 163 centimeter lång, enligt hennes klubb Juventus.

Amanda Nildén i det svenska damlandslaget när hon tränade på Estádio da Nora i Albufeira Foto: Jonas Ekströmer / TT

Hur mycket tjänar Amanda Nildén?

Åtta av tio kvinnliga fotbollsspelare tjänar mindre än 20 000 kronor i månaden. Kvinnor som spelar fotboll på elitnivå i Sverige tjänar betydligt mycket mindre än sina manliga kollegor. 

Amanda Nildén hade en fastställd förvärvsinkomst på 77824 kronor under 2020, enligt dokument från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av. 

Vem är Amanda Nildéns pojkvän Viktor Gyökeres? 

Amandas fotbollsspelande pojkvän, Viktor Gyökeres, 24, är en svensk fotbollsspelare och anfallare som spelar för engelska Coventry City.

De träffades på fotbollsutbildningen på Bromma gymnasium. Där blev Viktor och Amanda Nildén ett par för drygt fem år sedan.

– Det är grymt kul att vi båda kan göra det vi älskar och på en bra nivå dessutom, säger Viktor Gyökeres, till Aftonbladet.

Anfallaren, Viktor Gyökeres, togs nyligen ut i A-landslaget och tränar för tillfället med AIK. Förra året ersatte han även Zlatan Ibrahimovic, för VM-kvalmatcherna mot Kosovo och Grekland.

Amanda Nildéns fotbollsspelande pojkvän. Foto: Christine Olsson/TT

Vad heter Amanda Nildén på Instagram?

Fotbollsstjärnan hittar du under användarnamnet @amandanilden.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

2 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.